Amsterdam op plaats zestien van veiligste steden ter wereld
24 februari 2016 -
Amsterdam siert voor het derde jaar op rij plaats elf op de ranglijst van best leefbare wereldsteden, zo blijkt uit het achttiende Quality of Living Survey van Mercer. Wenen is net zoals vorig jaar de meest leefbare wereldstad, Bagdad is de hekkensluiter op plaats 230.
Parijs daalde in 2016 van plaats 27 naar 37. Dit jaar onderzocht Mercer voor het eerst ook de persoonlijke veiligheid in wereldsteden: Luxemburg is het veiligst, Amsterdam staat op plaats zestien.
Ondanks recente veiligheidsissues en sociale en economische onrust, is de kwaliteit van leven in West Europese steden nog steeds een van de hoogste ter wereld. De opvallendste verandering in de top 50 is Parijs, de enige stad in de gehele ranglijst die tien plaatsen daalde (van 27 naar 37). Met plaats 69 is Praag de best leefbare stad van Centraal en Oost Europa. Kiev (176), Tirana (179), en Minsk (190) zijn de laagst scorende Europese steden.
Persoonlijke veiligheid
De leefbaarheid van steden en dan met name persoonlijke veiligheid, is een belangrijke factor die bepaalt of multinationals expats naar het buitenland zenden. Daarbij heeft het impact op de vergoeding die expats ontvangen. "Verhoogde binnenlandse en wereldwijde veiligheidsdreigingen, vluchtelingenstromen en sociale onrust in belangrijke zakencentra in de wereld zijn elementen die het nog complexer maken om als multinational de veiligheid en gezondheid van je expats in te schatten," zegt llen van Arenthals van Mercer. "Het is daarom elangrijk om op basis van accurate data en onderzoek te bepalen hoe je de levenstandaard en veiligheid van uw medewerkers in verschillende wereldsteden correct compenseert."
De top tien meest leefbare steden ter wereld:
Plaats
Stad
Land
1
Wenen
Oostenrijk
2
Zürich
Zwitserland
3
Auckland
Nieuw Zeeland
4
München
Zwitserland
5
Vancouver
Canada
6
Düsseldorf
Zwitserland
7
Frankfurt
Duitsland
8
Genève
Zwitserland
9
Kopenhagen
Denemarken
10
Sydney
Australië
Duitse steden scoren goed, Parijs en Londen laag
Mercer bracht voor de volledige Quality of Living ranglijst dit jaar ook de persoonlijke veiligheid in kaart. De score wordt bepaald op basis van binnenlandse stabiliteit, criminaliteitscijfers, de lokale rechtshandhaving en de relatie van het betreffende land met andere landen. Ook hier voeren Europese steden de lijst aan. Luxemburg staat op één; Bern, Helsinki en Zürich allen op plaats twee en Wenen op drie. Genève en Stockholm delen de zesde plaats in de ranglijst, Kopenhagen, Düsseldorf, Frankfurt, München en Nürnberg delen plaats elf. Amsterdam staat op plaats zestien.
Aanslagen en onrust
Door de terroristische aanslagen en sociale onrust scoort een aantal Europese steden opvallend minder goed, zoals Parijs (71), Londen (72) en Madrid (84). Met plaats 124 is Athene de onveiligste stad in West Europa. Bagdad (230) en Damascus (229) zijn de hekkensluiters van de ranglijst.
"Gezien alle macro-economische ontwikkelingen wordt het steeds belangrijker dat werkgevers hun expats en families goed verzorgen. Het is dan ook een belangrijk onderdeel van retentie- en talentmanagement van multinationals," aldus Van Arenthals. "Om de gezondheid en veiligheid van werknemers en hun families in het buitenland te garanderen, investeren werkgevers onder meer in goede huisvesting, veiligheidsprogramma’s, evacuatiemaatregelen en medische zorg. Ook komen daar vaak nog veiligheidstrainingen en bewaakte kantooromgevingen bij."
Noord Amerika en Zuidoost Azië
De kwaliteit van leven voor expats blijft hoog in Noord-Amerika. Canadese steden domineren de top van de lijst. Vancouver (vijf) staat het hoogste, gevolgd door Toronto (vijftien) en Ottawa (zeventien). In de Verenigde Staten wordt San Francisco (28) het hoogst gewaardeerd, gevolgd door Boston (34), Honolulu (35), Chicago (43), en New York (44).
Van de bekende steden in Zuidoost Azië scoort Singapore (26) het beste, daarna Kuala Lumpur (86), Bangkok (129), Manila (136), en Jakarta (142).