19 februari 2016 -
De vertragende economie in China blijft het nieuws domineren, maar is slechts een deel van het grotere verhaal - dat van het streven van Peking om haar plaats op het wereldtoneel veilig te stellen via hervormingen en steeds grotere internationale projecten.
In zijn maandelijkse column probeert NN IP senior portefeuillemanager Peter Sengelmann door alle ruis rond China heen te prikken en het masterplan van Peking uit de doeken te doen.
Sterke aanwezigheid
Sengelmann: "De steeds sterkere aanwezigheid van China op het wereldtoneel heeft ertoe geleid dat wijzigingen in haar binnenlandse beleid, het meest recent die in verband met de Chinese munt en beurs, in de hele wereld voelbaar waren. De reden is simpel: verandering. China is in ontwikkeling en de wereld is er niet klaar voor. Verandering staat gelijk aan onzekerheid, zeker als China niet helemaal open is over haar bedoelingen. Sommigen beweren dat het gebrek aan transparantie van Peking komt doordat de overheid niet weet waar ze naartoe wil. Wij zijn een andere mening toegedaan.
Volgens ons weten de Chinese beleidsmakers precies waar ze in de toekomst willen staan. Hun uiteindelijke doel, zoals wij het zien, is om de positie van China in de wereld te verstevigen door economische en commerciële banden. In eigen land willen ze een betrouwbare en continue groei handhaven, die op haar beurt de macht van de Communistische Partij legitimeert."
Hervormingen
Sengelmann: "De binnen- en buitenlandse hervormingen en initiatieven van China zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vereisen dat de spreekwoordelijke muur rond de economie langzaam wordt afgebroken. Dergelijke wijzigingen zijn onder meer de liberalisering van de munt en openstelling van de kapitaalrekening, grotere internationale betrokkenheid bij geopolitieke zaken, binnenlandse financiële hervormingen (zoals lokale overheidsfinanciering en rentes), het initiatief onder de naam 'Nieuwe zijderoute' om de handelsroutes naar Centraal-Azië over land en over zee nieuw leven in te blazen en de oprichting van de Aziatische Infrastructuur Investeringsbank (AIIB), die de wereldwijde invloed van China vergroot.
De grote hoeveelheid gelijktijdige veranderingen is zonder meer complex, dus het komt voor ons niet als een verrassing dat het land met horten en stoten vooruitgaat. Zo wil China in het kader van de openstelling van haar kapitaalrekening de handen wat meer van de eigen munt afhouden. Daarom werd op 11 augustus 2015 het valutamechanisme aangepast. Na een verrassend negatieve reactie van de markt kwamen de beleidsmakers echter toch weer in actie, dit keer om de buitensporige valutavolatiliteit terug te dringen. Wij verwachten dat China uiteindelijk doorgaat met de voorgenomen valutahervorming, maar zeer waarschijnlijk op een geschikter moment."
Sensatiebelust
Sengelmann: " Critici van China wijzen vaak op gebeurtenissen als deze om aan te tonen dat beleidsmakers de controle kwijtraken, niet alleen over hun financiële markten, maar ook over de economie als geheel. Deze visie is wellicht wat sensatiebelust: het is voor beleidsmakers over de hele wereld niet ongewoon om initiatieven in de wacht te zetten of zelfs terug te draaien in reactie op veranderende omstandigheden. Helaas voor China waren critici niet zo vergevingsgezind.
China beweegt met een ongelooflijke snelheid, maar zal haar voortgang naar behoefte vertragen of versnellen. Tot grote ergernis van de rest van de wereld zorgen de schijnbaar willekeurige besluiten van Peking voor onzekerheid, maar omdat China de zinnen op het einddoel heeft gezet, blijft het masterplan overeind."