zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Veel potentie voor leegstaande kantoren

17 februari 2016 - Het transformeren van leegstaande kantoren naar woningen is een volwaardig alternatief voor nieuwbouw van woningen. Makelaars vervullen hierbij een belangrijke rol. Dat komt doordat zij een deel van het werk van de projectontwikkelaars naar zich toetrekken.

Dit zijn enkele conclusies uit de door NVM Business uitgebrachte publicatie 'Een nieuw leven - nieuwe bestemming voor leegstaande kantoren'.



Praktijkvoorbeelden
De publicatie is tot stand gekomen door dertien makelaarskantoren te interviewen over hun betrokkenheid bij succesvolle transformaties. De door hen genoemde voorbeelden uit de praktijk variëren van de herbestemming van een voormalig Shell-kantoor in Den Haag tot de transformatie van de Neudeflat in Utrecht. Overigens blijkt uit de vele voorbeelden die in de NVM Business publicatie worden genoemd, dat geen twee transformaties hetzelfde zijn. Bovendien gaat het niet altijd om woningen. Ook andere herbestemmingen komen voor, zoals de transformatie van kantoren naar gezondheidscentra en hotels.

Appartementen favoriet
Volgens NVM Business lenen te transformeren kantoren zich opvallend goed voor een invulling met huurappartementen van 40 tot 60 vierkante meter, en wel voor een doelgroep die de afgelopen jaren over het hoofd is gezien, namelijk die van de werkende jongeren. Om verschillende redenen willen of kunnen zij niet kopen, en grotere woningoppervlakten kunnen zij vaak niet betalen.

Denken in scenario's
De kunst is vooral om voor leegstaande kantoren scenario's te bedenken en als makelaar daar dan gericht partijen bij te zoeken. Behalve een sterke mate van pro-activiteit zijn bij een herbestemming ook een flinke dosis creativiteit en een gezonde portie geluk ingrediënten voor succes. Daarnaast is een goede marketing belangrijk, evenals de locatie en de vorm van het gebouw. Met sommige kantoren valt gewoon niets meer aan te vangen, vanwege de ligging of de constructie. Toch kunnen ook ogenschijnlijk kansloze herbestemmingen van de grond komen, bijvoorbeeld door slim en creatief om te gaan met fiscale wetgeving.

Groot potentieel
Hoeveel kantoren de komende jaren kunnen worden herbestemd tot woningen is nog geen uitgemaakte zaak. Veel kantoren zijn namelijk gebouwd op plaatsen waar een transformatie niet direct voor de hand ligt. Dit geldt in principe voor nagenoeg alle kantorenparken en bedrijfsterreinen in ons land. Niettemin verwacht NVM Business dat ongeveer een derde van het beschikbare kantorenaanbod in aanmerking komt voor transformatie naar woningen. Daarmee zou tot 2025 ongeveer twintig procent van de landelijke behoefte aan appartementen kunnen worden gedekt.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Een derde van lege kantoren kan getransformeerd worden naar woningen
 Vier voordelen van het delen van kantoorruimtes
 Nog geen herstel kantorenmarkt, wel lichtpuntjes
 Meer banen ondanks daling aantal kantoren
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10