10 februari 2016 -
In de Nederlandse ICT-arbeidsmarkt blijken vooral hbo’ers werkzaam. Dat is te lezen in het whitepaper over de Nederlandse ICT-arbeidsmarkt, dat Bonque recentelijk publiceerde.
In het onderzoek bracht Bonque onder andere de demografie van de ICT-arbeidsmarkt in kaart.
Van de ondervraagde ICT’ers blijkt de grootste groep, 52 procent van de ondervraagden, een hbo-diploma te bezitten. Een veel minder grote groep heeft een wo-diploma, namelijk negentien procent. De ondervraagde ICT’ers met een mbo-diploma bedraagt eveneens negentien procent. Tien procent van de ondervraagden heeft geen mbo-, hbo, of wo-vooropleiding genoten. "Overduidelijk is dat hbo’ers in de ICT de overgrote meerderheid vormen," schrijft Thomas Brons van Bonque.
Uit de vacatures bij Bonque blijken werkgevers op hun beurt voornamelijk op zoek naar ICT’ers met een hbo-vooropleiding. Met andere woorden: naast het gegeven dat er veel hbo’ers in de ICT werkzaam zijn, kunnen we ook opmaken dat ICT’ers met een hbo-vooropleiding nog steeds gewild zijn. Waarom werken er zo veel hbo’ers in de ICT en waarom zijn dit nog steeds erg gewilde profielen?
Verschuiving van ICT-beheer naar development
Een aantal factoren zijn van invloed op de vraag naar ICT’ers met een hbo-vooropleiding. Zo is er een verschuiving te onderkennen in de ICT-arbeidsmarkt van ICT-beheer naar development. Developers zijn erg in trek. Uit een analyse van de vacatures bij Bonque blijkt er in 70 procent van de ruim 1.200 vacatures ICT’ers met een developerprofiel te worden gevraagd. Opleidingsinstituten spelen hier op in. Hbo-opleidingsinstituten die ICT-opleidingen aanbieden, bieden als gevolg daarvan veel opleidingen aan waar development het lesaanbod domineert. Studiekiezers die zich in de ICT begeven worden daardoor veel geconfronteerd met development. Waardoor development ook steeds populairder wordt. Daarnaast zijn studiekiezers op de hoogte van het feit dat je als startende developer een hoge baangarantie hebt en een goed salaris kunt verdienen. "Waardoor een hbo-vooropleiding dus erg interessant is," stelt Brons.
Globalisatie medeveroorzaker van de versterkte vraag naar hbo’ers
De banengroei in de ICT heeft een versterkend effect op de groei van het aantal studiekiezers die voor een ICT-gerelateerde hbo-opleiding kiezen. Daarnaast willen werkgevers, die hun arbeidskapitaal aan het uitbreiden zijn, kunnen kiezen uit de grootste poel ICT’ers. En nemen daarom hbo vaker als gewenst opleidingsniveau in de vacature op, dan bijvoorbeeld wo.
Globalisatie speelt daarin een grote rol. Interessant is bijvoorbeeld dat het Internationaal Monetair Fonds inschat dat 70 procent van de economische groei wereldwijd van afgelopen jaar (2015), afkomstig is vanuit markten die pas net in bloei zijn. Het zijn de firma’s gesitueerd in regio’s van ontwikkeling die wereldwijd succesvol opereren, en dus wereldwijd op zoek zijn naar zowel kandidaten als klanten, die een positief effect hebben op de werkgelegenheid. "Vooral in de ICT," legt Brons uit, "zijn er in korte tijd een aantal hele grote spelers bijgekomen." Deze grote corporaties, die mede opereren in Nederland, willen voor het aannemen van nieuwe werknemers ook kunnen kiezen uit de grootste groep ICT’ers: ICT’ers met een hbo-vooropleiding.
Een goed voorbeeld van een markt in ontwikkeling is uiteraard de Chinese markt. China heeft inmiddels 88 bedrijven voortgebracht die een plek in de ‘Fortune 500-ranglijst’ (de 500 kapitaalkrachtigste bedrijven ter wereld) innemen. Dit terwijl er in 2013 ‘slechts’ acht Chinese bedrijven in de Fortune 500 stonden. De groei is dus enorm. Zo zijn er een aantal telecommunicatiegiganten die hun Research & Development-afdelingen situeren in Duitsland, Zweden, de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, Rusland, India en Nederland. Dit heeft een versterkend effect op de groei van banen in de ICT en de vraag naar ICT’ers met een hbo-vooropleiding.
ICT’ers met een hbo-vooropleiding meer op de radar van werkgevers
Daarnaast is het effect van de banengroei, door o.a. globalisatie, dat steeds meer werkgevers in de ICT ‘in dezelfde vijver vissen’. De dynamiek in de ICT-arbeidsmarkt is daardoor volledig anders geworden. "Een aantal jaren geleden hadden werkgevers meer de ruimte om alleen de kandidaten te selecteren die voldeden aan alle door hen gestelde eisen," schrijft Bons. Denk aan het gewenste opleidingsniveau en het aantal jaren ervaring.
Die ruimte hebben werkgevers anno 2016 veel minder. Topkandidaten dienen veel meer te worden overtuigd. Het is ontzettend moeilijk om iemand aan te nemen die voldoet aan alle competenties. Werkgevers worden daardoor gedwongen om de focus te verleggen van competentie naar potentie. Doordat werkgevers meer gaan letten op potentie komen ICT’ers die een hbo-vooropleiding hebben genoten, en daardoor vooral te typeren zijn als ICT’ers met een ‘allround-expertise’, meer op de radar van werkgevers. Een allrounder kan namelijk uitgroeien tot een specialist.
Meer informatie over de ICT-arbeidsmarkt
Naast populaire regio’s, secundaire arbeidsvoorwaarden en de bereidheid om te verhuizen zijn er in het whitepaper van Bonque een flink aantal andere interessante punten over ICT’ers en over de ICT-arbeidsmarkt te lezen. Zo heeft Bonque onderzocht wat ICT’ers belangrijk vinden in een nieuwe baan, hoe ICT’ers zoeken naar interessante banen en hoe zij hun vakkennis op peil houden.