Tekort aan professionals dreigt in olie- en gasindustrie
5 februari 2016 -
Dalende olieprijzen hebben het afgelopen jaar grote impact gehad op de werkgelegenheid in de olie- en gasindustrie. Maar liefst 93 procent van de werkgevers in deze sector nam in de laatste twaalf maanden afscheid van medewerkers.
Voor 2016 wordt een kleine stijging van de werkgelegenheid in de sector verwacht en op het moment dat de markt verder aantrekt, zullen eerdere ontslagrondes en het vrijwillig vertrek van professionals voor grote uitdagingen zorgen op HR- en recruitmentgebied. Zo overweegt maar liefst 72 procent van de mensen die vertrokken zijn of moesten vertrekken in een andere sector aan de slag te gaan. Het is een aantal van de voornaamste conclusies uit de zevende wereldwijde Oil & Gas Global Salary Guide van Hays.
Dreigend tekort aan professionals
"Het dalen van de olieprijzen heeft voor ondernemingen in de olie- en gasindustrie een aantal acute gevolgen, zoals een verminderde winstgevendheid en dalende werkgelegenheid. Minder zichtbaar zijn echter de mogelijke gevolgen op HR- en recruitmentgebied in de nabije toekomst", zegt Gary Ward, operations director Oil & Gas bij Hays Dubai. "Maar liefst 72 procent van de mensen die zelf vertrokken zijn of moesten vertrekken overweegt om in een andere sector aan de slag te gaan. De enorme brain drain kan grote gevolgen hebben voor de sector op het moment dat olieprijzen weer beginnen te stijgen en de behoefte aan mensen toeneemt. Een deel van het noodzakelijke talent is dan inmiddels in andere sectoren werkzaam en er is niet of onvoldoende geïnvesteerd in het aantrekken van nieuw talent." Van de mensen die in Nederland werkzaam zijn in de olie- en gasindustrie is twee derde expat. Maar liefst 81 procent overweegt naar het buitenland te vertrekken en meer dan de helft wil dat zelfs binnen een jaar doen. Van de Nederlanders die nu nog werkzaam zijn in de olie- en gasindustrie zegt overigens 45 procent dat zij bereid zijn genoegen te nemen met minder salaris om hun baan te kunnen behouden.
Goede reputatie #1 factor bij keuze werkgever
60 procent van de respondenten die ontslagen werden of waarvan het contract niet werd verlengd, zijn door hun werkgever op geen enkele manier begeleid of geholpen bij het vinden van een nieuwe baan. Toch is een goede reputatie voor meer dan 40 procent van de professionals in de olie- en gasindustrie de belangrijkste reden om voor een werkgever in de sector te kiezen. Onder Nederlanders is dat zelfs 48 procent, waarbij een goede reputatie zelfs belangrijker is dan beloning (28 procent), loopbaanontwikkeling (achttien procent) en extra voorzieningen zoals een bonussysteem (vijf procent). Robert van Veggel, managing director Hays Nederland: "Het begeleiden van werknemers in alle aspecten van hun loopbaan - en dus ook als zij de onderneming moeten of willen verlaten - is cruciaal voor een goede reputatie. Het zorgt er onder meer voor dat een organisatie door professionals nog steeds als een aantrekkelijke werkgever wordt gezien op het moment dat marktomstandigheden verbeteren en er een grotere behoefte aan mensen is."