zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Internet of Things vraagt om open standaarden en goede afspraken

28 januari 2016 - Internet of Things is de driver van veel nieuwe ontwikkelingen. Het is misschien wel de belangrijkste ontwikkeling binnen de digitale transformatie die nu in alle hevigheid losbarst. Apparaten worden intelligent, sensoren krijgen een internetverbinding.

Dat biedt businessvoordelen, maar het roept volgens John Verwaaijen van Magic Software ook vragen op. "Steeds meer dingen worden 'smart'. Niet alleen IT-assets, maar ook machines in fabrieken krijgen sensoren en een internetverbinding. Met alle voordelen die we kennen uit de vele blogs en artikelen die hier al over geschreven zijn." Bedrijven kunnen volgens hem bijna niet anders dan hierin meegaan. "Als u het niet doet, doet de concurrent het wel en heeft u het nakijken. U moet mee."



Privacy- en compatibiliteitsissues
Toch is Verwaaijen niet onverdeeld positief over de huidige stand van zaken. Want de datastromen hebben momenteel veelal een gesloten formaat, specifiek voor de betreffende fabrikant. Dat maakt communicatie met apparaten van andere fabrikanten minder vanzelfsprekend. "Een apparaat van fabrikant X hoeft niet per se te kunnen 'praten' met een apparaat van fabrikant Y," licht Verwaaijen toe. "Zo ontstaan 'eilandjes' binnen het Internet of Things. Een gemiste kans, want de kracht ervan ligt juist in het feit dat alles met alles moet kunnen communiceren."
Maar ernstiger: het is veelal ondoorzichtig wat een apparaat allemaal precies naar de fabrikant 'terugseint'. Want steeds meer apparaten binnen het internet der dingen praten niet alleen onderling met elkaar, maar ook met de leverancier.
Dat is nuttig voor bijvoorbeeld productontwikkelaars. Zij krijgen gegevens terug over het gebruik van hun apparaten in de dagelijkse praktijk. Zodat ze een versie 2.0 van het apparaat daar nog beter op kunnen toespitsen. Ook voor onderhoud is dat lijntje nuttig: een apparaat kan met de juiste sensoren inzicht krijgen in zijn eigen slijtage, en de leverancier daarvan op de hoogte stellen. Die kan zo beter anticiperen op de levering van vervangende onderdelen en de gebruikers tijdig waarschuwen. "Organisaties hebben lang niet altijd zicht op wat hun smart devices 'naar huis bellen'. Het gevaar van datalekkage ligt op de loer, en het roept minstens privacy-vragen op."

Standaarden en goede afspraken
Dat vraagt volgens Verwaaijen om actie. "Organisaties moeten in koopcontracten bedwingen dat zij met alle datastromen kunnen 'meeluisteren'. Universele en openbare datastandaarden voor het Internet of Things zijn daarvoor nodig. Niet alleen zodat de eigen organisatie alles aan elkaar kan knopen, maar ook zodat ze kunnen meeluisteren met het lijntje naar de fabrikant."
Op dat moment is het echter niet alleen meer een IT-aangelegenheid, maar ook een juridische zaak. Dat vraagt volgens Verwaaijen om partners die weten wat dat betekent en daar ervaring mee hebben.
"Organisaties verkijken zich daar gemakkelijk op. Ze hebben partners nodig die zowel de technische eindjes aan elkaar kunnen knopen, maar ook weten hoe de gerechtelijke vork in de steel zit. Zodat de organisatie altijd aan het langste eind trekt."

Toekomstvisie
Toch is deze digitale chaos van verschillende standaarden van tijdelijke aard. Over een jaar of drie, vier is standaardisatie volwassen. Want die standaarden komen er wel, volgens Verwaaijen. "Een kwestie van tijd."
Toch is het verstandig om nu al volop met de digitale transformatie aan de slag te gaan. "Anders ben je straks te laat. De concurrent heeft dan volop ervaring, en jij moet nog beginnen. Dat kan nooit goed nieuws zijn voor je business."

Factor arbeid
De digitale transformatie gaat grote gevolgen hebben voor de inrichting van organisaties. Met name de factor arbeid.
"Intelligente, zelflerende machines en sensoren nemen op termijn allerlei taken over van mensen. Organisaties moeten in de toekomst scherpe keuzes maken. Schaf ik deze technologie aan en ontsla ik een deel van mijn personeel, of behoud ik hen? En in het laatste geval: hoe hergroepeer ik dan mijn workforce? De vergelijking met de industriële revolutie van de jaren '30 in de vorige eeuw ligt voor de hand. Het zijn vragen waar managers nu al over na moeten denken."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bekendheid ‘Internet of Things’ neemt toe. . .
  Investering in Internet of Things leidt tot omzetstijging
 Internet of Things verhoogt noodzaak van adoptie van IPv6
 ‘Spring op tijd op de IoT-trein’
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10