zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Liefde brengt buitenlandse werkzoekenden naar Nederland

26 januari 2016 - Niet de goede werkgelegenheid (38 procent) of ontwikkelingsmogelijkheden (negentien procent), maar de liefde is voor buitenlandse werknemer de belangrijkste reden om werk te zoeken in Nederland.

Dat blijkt uit onderzoek van Unique Multilingual onder 397 respondenten met 60 verschillende nationaliteiten. Nog nét niet de helft (49 procent) van de respondenten geeft aan dat hun partner de hoofdreden is om naar Nederland te verhuizen voor een nieuwe baan.


 
Taalcursus
Uit het onderzoek blijkt tevens dat expats die in Nederland komen werken een Nederlandse taalcursus de belangrijkste maatregel vinden om zich te binden aan een organisatie. 58 procent van de respondenten geeft dit aan. Daarnaast zijn goede arbeidsvoorwaarden (56 procent) en ondersteuning bij praktische zaken (32 procent) waaronder huisvesting belangrijk voor internationale werkzoekenden om langer bij een Nederlandse organisatie te blijven werken.
 
Redenen voor vertrek
Wat is de belangrijkste reden voor buitenlandse werknemers om een werkgever in Nederland te verlaten? Een betere aanbieding van een ander internationaal bedrijf steekt hier met kop en schouders bovenuit. Voor meer dan een kwart (28 procent) is dit de reden om weg te gaan. De tweede plek wordt in beslag genomen door heimwee   naar het moederland, echter geldt dit voor slechts zes procent. Ook het feit dat kwalificaties en werkervaring niet passen bij de baan en het onvermogen om te settelen worden genoemd (beide vijf procent).
 
Uitdagingen
De meest genoemde uitdaging die een internationale werkzoekende ondervindt bij zijn banenjacht in Nederland is de mismatch tussen zijn kwalificaties en de functie-eisen. Ook het gebrek aan een goed netwerk wordt gezien als een uitdaging, net zoals het missen van kennis over taal en cultuur. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat 64 procent van de respondenten pas is gaan zoeken naar een baan na hun aankomst in Nederland. 36 procent deed dit al vanuit het buitenland. 
 
Verloop
Sylvie Craenen, general manager Unique Multilingual: "We zien dat veel van onze klanten zich zorgen maken over het verloop van buitenlandse werknemers binnen hun organisatie. Een terechte zorg, omdat de gemiddelde werkvloer wordt verrijkt door de komst van expats. Uit ons onderzoek blijkt dat zij veel waarde hechten aan het volgen van een Nederlandse taalcursus. Dit geeft niet alleen aan dat buitenlandse werknemers echt moeite doen om in Nederland te aarden, maar het is ook relatief makkelijke maatregel om internationals langer aan de organisatie te binden."
 
Unique heeft op basis van de resultaten een infographic gemaakt, met daarin meer facts en figures over buitenlandse werkzoekenden van vandaag de dag. De infographic is hier aan te vragen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Trend 2016: aantal expatopdrachten stijgt
 Aantal vechtscheidingen onder Nederlandse expats stijgt
 Tien tips voor een succesvol expat-programma
 Werknemers vaker in het buitenland aan de slag
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10