zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Voorzichtige eerste zes maanden, maar betere tweede jaarhelft voor EMD

25 januari 2016 - 2015 was een relatief moeilijk jaar voor opkomende markten en de categorie opkomende obligaties (EMD). Ondanks dat de omstandigheden in de komende maanden waarschijnlijk lastig blijven, verwacht NN Investment Partners (NN IP) in de tweede helft van 2016 een herstel.

Vanaf het tweede kwartaal kan enige verbetering te zien zijn, omdat de olieprijs naar verwachting wat zal kunnen aantrekken. Dit kan, in combinatie met meer duidelijkheid over het verwachte monetaire beleid van de Federal Reserve, de basis zijn voor een voorzichtig herstel in EMD.


 
Onderscheid
Marcelo Assalin, Hoofd Emerging Market Debt bij NN Investment Partners: "In onze vooruitzichten voor 2016 willen we een duidelijk onderscheid maken tussen de eerste en de tweede helft van het jaar. Ergens in de eerste zes maanden zou de olieprijs de bodem moeten bereiken, als vraag en aanbod meer in evenwicht komen. Daardoor zouden vooral opkomende valuta’s wat aantrekkelijker moeten worden. Als de olieprijs gaat uitbodemen en als de markt meer vertrouwen krijgt in het traject van renteverhogingen van de Fed, dan zal het top-down plaatje voor opkomende markten er wat positiever uitzien. In combinatie met een verbetering van de groeiverwachtingen voor opkomende markten, kan dit ervoor zorgen dat beleggers zich gaan richten op de aantrekkelijke waarderingen."
 
Stimuleringsmaatregelen
NN IP rekent op meer monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen in China, die gunstig zouden zijn voor opkomende beleggingen in het algemeen. Als gevolg van een verwachte valutadaling, in plaats van -stijging zijn de technische marktfactoren in China gunstig, want er is meer vraag naar obligaties in dollars en minder aanbod.
 
Veerkracht
Assalin vervolgt: "Azië heeft zich veerkrachtig getoond en wordt door beleggers als een veilige haven gezien, vanwege de lage gevoeligheid voor de grondstoffenprijzen en het ontbreken van politieke instabiliteit. Als de grondstoffenprijzen herstellen, kunnen beleggers meer waarde zien in Latijns-Amerika, wat naar verwachting zal leiden tot een outperformance van Latijns-Amerika versus Azië. Wat betreft rendement kan Azië echter profiteren van elke verbetering van het sentiment ten opzichte van opkomende bedrijfsobligaties, hoewel de regio het waarschijnlijk niet zo goed zal doen als de regio’s die in 2015 zijn afgewaardeerd. Latijns-Amerika zou het meest profiteren van verbeterende fundamentals.
De belangrijkste risico’s voor opkomende markten zijn zwak blijvende grondstoffenprijzen, een sterker dan verwachte groeivertraging in China, een ongecontroleerde daling van de Chinese munt, tegenvallende groei in de VS, beleidsfouten van de Fed en onverwacht grote bedrijfsfaillissementen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Crisis in opkomende markten gezien als grootste beleggingsrisico
 Bescheiden groeiherstel opkomende markten in 2016
  Betalingen in opkomende economieën blijven steeds langer uit
 Opkomende markten staan op een keerpunt: grijp uw kans
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10