31 december 2015 -
Verzekeraars bieden consumenten de mogelijkheid het verplichte eigen risico vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) vrijwillig te verhogen. Door te kiezen voor een vrijwillig hoger eigen risico, met lagere premie, verlaagt de klant zijn zorguitgaven.
Echter, in geval er zorgkosten gemaakt worden kan het verhogen van het eigen risico nadelig uitpakken. Door middel van een rekentool van Welkezorgverzekering.nl kan de voordeligste keuze bepaald worden op basis van verwachte zorgkosten.
Hoger eigen risico populair
Uit cijfers van tussenpersonen blijkt dat het vrijwillige eigen risico de afgelopen jaren steeds populairder wordt. In 2014 koos 24 procent van de mensen die een zorgverzekering afsloten voor een verhoging, tegen slechts vijf procent in 2010. Recent CBS-onderzoek leert dat 60 procent van alle Nederlanders het eigen risico volledig opmaakt. In dat geval brengt een vrijwillig hoger eigen risico onnodige kosten met zich mee.
Keuze niet goed onderbouwd
Het verplicht eigen risico is op grond van de Zvw vastgesteld op 385 euro. De wet staat een verhoging toe tot maximaal 885 euro. Het blijkt voor veel consumenten lastig in te schatten wanneer een vrijwillig eigen risico nu voordeel oplevert. Ook hebben ze geen idee van de financiële impact die deze keuze kan hebben. Het financiële risico dat de verzekerde loopt, blijkt namelijk veel lager dan het verschil tussen het hoogste en het laagste eigen risico. Middels een gratis rekentool, ontwikkelt door welkezorgverzekering.nl kan op basis van verwachte zorgkosten de voordeligste keuze exact berekent worden.
Omslagpunt voor 54 verzekeraars
De rekentool berekent voor 54 zorgverzekeraars het te behalen voordeel bij een keuze voor een polis met het hoogste of laagste eigen risico. Dit wordt berekend op basis van alle maandpremies van de verzekeraars en de verwachte medische kosten in een jaar. Het voordeel wordt berekend door het totaalbedrag van premies en te betalen zorgkosten voor beide situaties te vergelijken. Het voordeel voor consumenten kan afhankelijk van de zorgverzekeraar oplopen tot meer dan 275 euro op jaarbasis.
Naast inzicht in de mogelijke kosten van een verhoogd eigen risico, helpt de berekening mensen die een goed beeld hebben van hun zorgkosten. Dit geldt voor veel Nederlanders omdat ze bijvoorbeeld medicatie gebruiken voor een chronische aandoening of jaarlijks op controle moeten na een eerdere operatie. Ook verzekerden die weten dat ze komend jaar een medische ingreep zullen ondergaan, kunnen met het programma snel de meest voordelige keuze maken.
Daar heb je toch geen tool voor nodig?
Het is de verhoging van het eigen risico (885-385=500 Euro) min de premieverlaging (bijv. ZK: 12*18,50=222 Euro), is het risico wat je neemt = 278 Euro.
Dus pas op het moment dat je meer dan 607 Euro kosten op het eigen risico maakt, kost het je geld. Maar niet meer dan die 278 Euro.
Het probleem is dat veel mensen die kiezen voor het hogere eigen risico dit doen, omdat ze niet meer dan die lagere premie kunnen betalen en dus uiteindelijk het risico van die 278 Euro niet kunnen dragen.