zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Uitvinders winnen Nationale Wetenschapsquiz van wetenschappers

29 december 2015 - Op welke planeten komt aurora voor? Wat gebeurt er met een kip als haar linker eierstok als gevolg van een ontsteking niet meer functioneert? En heeft een vol, of leeg achtbaankarretje als eerste de volledige baan afgelegd?

Arno Haverkamp, Elwin Dijck en Sophie Aldenhuijsen beantwoordden alle vragen van de Nationale Wetenschapsquiz juist en zijn de publiekswinnaars van de Nationale Wetenschapsquiz 2015. De quiz werd georganiseerd door de VPRO in samenwerking met NWO.



Vijftien vragen
Op kerstavond kon heel Nederland zien hoe twee teams van wetenschappers en uitvinders zich, aangemoedigd door een enthousiast publiek, bogen over vijftien vragen in de categorieën biodiversiteit, klimaat, licht en water. Hoogleraar wetenschapscommunicatie, wetenschapsjournalist en wiskundige Ionica Smeets en televisieverslaggever en presentator Pieter Hulst stelden met verve de vragen, waarna met grappige en ingenieuze proefjes, filmpjes en demonstraties uitgelegd werd wat het goede antwoord was. Alhoewel aan elkaar gewaagd, won het team uitvinders het van de wetenschappers. Martin van der Mark, Principal Scientist bij Philips Research, kwam tijdens de televisie-uitzending van de Nationale Wetenschapsquiz als grote winnaar uit de bus en won een weekendje weg naar Texel. Van der Mark: "Ik speel al jaren thuis mee voor de televisie, dus het was fantastisch om aan de uitzending mee te mogen doen. Om dan ook nog te winnen is een hele eer."

Publiekswinnaars
Arno Haverkamp wint een weekend Den Haag met exclusieve rondleiding in het Mauritshuis. De 3D-printer is gewonnen door Elwin Dijck uit Groningen, en Sophie Aldenhuijsen uit Emst krijgt een drone. Naast 984 individuen deden 133 groepen mee met de quiz. Het ‘Wilmott Team’, een internationaal team van wiskundigen, had als enige groep alle antwoorden goed en wint de groepsprijs: een rondleiding in Space Expo, het bezoekerscentrum van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Noordwijk. Maarten Wesdorp behaalde de hoogste score van alle kijkers die tijdens de uitzending via tablet of telefoon meespeelden, hij mag een robotdinosaurus in ontvangst nemen.

Gemiddeld zeven vragen goed
De quiz werd 1.117 keer schriftelijk ingevuld. Gemiddeld beantwoordden de publieksdeelnemers bijna zeven van de vijftien vragen goed. De vragen twee, over hoe een eierschaal weer hard gemaakt kan worden nadat deze zacht is gemaakt in azijn, en tien, op welke planeten aurora kan voorkomen, werden het minst vaak goed beantwoord, respectievelijk 296 en 298 keer. Vraag zes, hoe je een lichtstraal kan ombuigen, werd door 738 inzenders goed beantwoord en is hiermee de makkelijkste vraag. Van het aantal individuele inzenders was driekwart man en een kleine 25 procent vrouw.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kennistekort ondermijnt economische kansen big data
 Vrouwen in de wetenschap: vooroordelen floreren
 40 procent Nederlanders wil dat burger meebeslist over wetenschap
 Is management een wetenschap?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10