29 december 2015 -
De laatste dagen van het jaar. De perfecte gelegenheid om net als vele anderen terug te blikken op het afgelopen jaar, maar vooral om vooruit te kijken naar 2016. Met name op de ontwikkelingen die binnen de technische branche plaatsvinden.
Dat de economie weer aantrekt is u ongetwijfeld opgevallen. De vraag naar technici groeit. Tegelijkertijd verandert het technisch werkveld. Er zijn veel nieuwe technieken die elkaar in rap tempo opvolgen. Wat kunnen we verwachten van 2016? Nico van Leeuwen, Business Developer bij ROVC, licht de drie belangrijkste techtrends voor 2016 toe.
1. Tekort technici bereikt voorlopig hoogtepunt
De technische sector kampt al jaren met een tekort aan technici, maar in 2016 lijkt het tot een voorlopig hoogtepunt te komen. De technische branche geeft aan het tekort zowel kwantitatief als kwalitatief te voelen. Het kennisniveau en de ervaring van pas afgestudeerde technici voldoet vaak niet aan de eisen die de markt stelt. Om ervoor te zorgen dat de technische industrie niet stil valt, is een praktische oplossing op de korte termijn nodig. Zo kan bij- of omscholing hier aan bijdragen. Iemand met affiniteit voor techniek, de juiste instelling en motivatie kan in een korte tijd worden opgeleid tot een goede arbeidskracht.
2. Allround inzetbaarheid staat centraal
De ontwikkeling van nieuwe technieken bevindt zich in een stroomversnelling. Dat is één van de redenen waarom allround inzetbaarheid steeds belangrijker wordt in 2016. Allround inzetbare monteurs zijn goud waard. Neem als voorbeeld een Cv-monteur. Vroeger was kennis van alleen de Cv-installatie voldoende. Tegenwoordig komt hij in zijn dagelijks werk als service- en onderhoudsmonteur steeds meer installaties tegen die een combinatie zijn. Denk aan een Cv-installatie met een warmtepomp, zonnecollectoren en een beheersysteem. Hierdoor is het belangrijk dat de techneut zich blijft ontwikkelen en kennis op blijft doen van de nieuwste technieken.
3. Efficiënt leren
In een digitaal tijdperk zijn de schoolbanken niet meer wat ze geweest zijn. Inzetten op efficiënter leren is dan ook een belangrijk thema voor 2016. De verwachting dat techneuten alles uit het hoofd leren is niet meer van deze tijd. Tegenwoordig wordt een duidelijk onderscheid gemaakt in lesstof en wordt ingezet op het gebruik van moderne leermiddelen. Denk aan animaties of een online bibliotheek voor technische componenten. Op basis van de situatie waarin de cursist zich bevindt wordt een individuele leermethode opgesteld. Zo leest de ene cursist graag en kijkt de ander liever naar instructiefilms. Weer een ander wil liever minder naar de klas komen en doet diverse onderdelen thuis door middel van e-learning. Voor alle techneuten is praktijk de belangrijkste component. Daarom staan praktijklessen bij een goede technische opleiding centraal. Door in alle mogelijkheden individueel een goede balans te vinden, bespaart u tijd, geld en resources. Bovendien wordt leren met deze nieuwe inzichten positief ontvangen door docent en techneut.
Nico van Leeuwen: "Of het nu gaat om efficiënt leren of het opstellen van slimme, korte termijn oplossingen voor het tekort aan technici, efficiëntie gaat de boventoon voeren in 2016. Kortom, er staat ons opnieuw een interessant en uitdagend jaar te wachten. Een jaar waarin we de uitdaging aangaan om slim te werken, te leren en de kwaliteit van technici te waarborgen!"
Er is geen tekort aan techneuten maar bedrijven willen niet fatsoenlijk betalen. Er heerst een kruideniersmentaliteit waarbij grote partijen die ik niet met name wil noemen techneuten/zzpers max 60 EUR per uur willen betalen en daarbij wel de koe met de gouden horens verwachten. De techniek wordt de nek omgedraaid door het beleid. Daar komt ook nog bij dat leidinggevenden vaker geen verstand van techniek hebben maar wel moeten beoordelen of iemand voldoende technische kennis heeft.