zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Business Interruption in opkomst

11 december 2015 - Verwoeste gebouwen, beschadigde fabrieken of vernietigde scheepscontainers: wanneer een natuurramp of een ramp door menselijke oorzaak toeslaat, is de fysieke schade aan bedrijven veelal verwoestend.

 Echter de minder voor de hand liggende economische impact van de bedrijfsschade is dikwijls vele malen groter dan de fysieke schade zelf en betekent in een meer verstrengelde wereldeconomie een groeiend risico voor het bedrijfsleven. Volgens het nieuwe ‘Global Claims Review 2015’ rapport van Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) bedraagt de gemiddelde grote BI property claim meer dan twee miljoen euro. Dit ligt 36 procent hoger dan de daarmee gepaard gaande brandschade welke gemiddeld op  1,6 miljoen euro ligt.


In het nieuwe rapport heeft AGCS, Allianz’ gespecialiseerde verzekeraar voor zakelijke en industriële risico’s, meer dan 1.800 grote BI claims in 68 landen geanalyseerd in de periode 2010-2014 met een totale waarde van meer dan drie miljard. Business Interruption heeft op dit moment een veel groter aandeel in het schadetotaal dan tien jaar geleden. Zowel de ernst als de frequentie van BI claims neemt toe, terwijl het meestal wordt veroorzaakt door een menselijke fout of technisch mankement.

BI Claims
"Deze groei in BI claims wordt gevoed door de toenemende afhankelijk tussen bedrijven, de wereldwijde supply chains en de optimalisatie van productieprocessen," verklaart Chris Fischer Hirs, CEO van AGCS. "Waar in het verleden een grote brand of explosie slechts één of twee bedrijven trof, kan dit vandaag de dag meerdere bedrijven treffen of wereldwijd zelfs een hele sector."
Waar de productie steeds meer in Azië plaatsvindt, volgen ook de grote claims deze geografische verschuiving. In sommige gebieden is er een toename van de concentratie aan productielocaties en logistieke hubs. Als zo’n cluster getroffen worden door een natuurramp, brand of explosie, zoals recentelijk in de Tianjin Haven in China, kunnen ontwrichtende effecten makkelijk cumuleren wat kan resulteren in aanhoudende bedrijfsschade over de gehele wereld, ook wel bekend als Contingent Business Interruption (CBI). In deze gevallen kan een bedrijf onmogelijk verder opereren omdat één van de key leveranciers is getroffen.
 
Hoog BI exposure voor automotive of semiconductor plants
"De BI exposures zijn het grootst in sectoren waarbij ketens een hoge mate van onderlinge verbondenheid kennen, de technisch waardes hoog zijn evenals de concentraties van risico’s op één locatie zoals bij de automotive, semiconductor industrie en energie- en petrochemische plants," zegt Alexander Mack, Chief Claims Officer van AGCS. "Hoewel moderne supply chains wellicht flexibeler zijn en meer kosten-efficiënt, zijn deze wel kwetsbaarder voor ontwrichting. Dekking voor CBI wordt in toenemende mate gezien als een essentieel onderdeel van de huidige verzekeringsdekking voor vele bedrijven."
In de nasleep van de Tohuku aardbeving in 2010 en de Thaise overstroming in 2011, die wereldwijd beide een groot aantal BI en CBI schades veroorzaakten, hebben bedrijven stappen ondernomen om de ketenrisico’s te verminderen. "We zien dat veel globaal opererende bedrijven snel volwassen worden op het gebied van BI en supply chain management en risicobewustzijn, maar er is nog ruimte voor verbetering", zegt Michael Bruch, Emerging Risks Specialist bij AGCS.
Wederzijdse afhankelijkheid tussen leveranciers kan een blinde vlek zijn en vele bedrijven zijn nog steeds in grote mate afhankelijk van één enkele toeleverancier. Bedrijfscontinuatieplanning zou niet alleen onderdeel moeten zijn van het eigen supply chain risicomanagement, maar tevens worden uitgerold naar alle kritieke toeleveranciers.
 
Business Interruption – de cijfers
Volgens de analyse van AGCS wordt het merendeel van de BI claims (88 procent) veroorzaakt door technische of menselijke factoren en niet door natuurrampen. De top tien oorzaken van BI schades, gebaseerd op waarde, telt zelfs meer dan 90 procent van zulke claims waarbij brand en explosie de voornaamste oorzaak zijn met 59 procent van alle BI claims wereldwijd (78 procent in Europa en zelfs 88 procent in Nederland). Elk geanalyseerd incident met brand en explosie is gemiddeld 1,7 miljoen euro in BI kosten alleen al.

BI trends in energy, entertainment en property
BI schades zijn het hoogst bij claims in de energy ( 3,96 miljoen euro) en de property (2,21 miljoen) lines of business gevolgd door engineering ( 0,9 miljoen) en entertainment (0,3 miljoen). De kosten van grote energy claims zijn gestegen, waarbij BI een groter aandeel heeft doordat de exposures zijn toegenomen door grotere onshore energie faciliteiten en de groeiende wederzijdse afhankelijkheid tussen bedrijven, wat weer resulteert in regionale CBI claims wanneer één plant niet functioneert of zelfs volledig stilligt. Tegelijkertijd is de vraag toegenomen omdat er nieuwe afnemers zijn, met name uit Rusland, waarbij BI dekking voor het eerst wordt ingekocht, terwijl er bij de bestaande afnemers in USA en Europa hogere verzekeringslimieten worden gevraagd.
In de entertainment sector zijn ziektes en ongevallen van de cast de meest in het oog springende oorzaken van Business Interruption: Het uitvallen van een grote ster bijvoorbeeld door een blessure kan de productie vertragen en leiden tot een miljoenenschade. Deze zogeheten "cast losses" zijn verantwoordelijk voor 60 procent van de verzamelde verzekeringsclaims. De toename van prijzige visuele effecten in filmproducties, welke vaak contractuele toezeggingen vereisen met derde partijen, kan duurdere claims veroorzaken bij vertraging in de productie.

 Non-damage BI scenario’s nemen toe
BI en CBI dragen aanzienlijk bij aan de toenemende omvang van zeer grote property schades. In de toekomst zouden ook niet-fysieke schadeoorzaken van Business Interruption een belangrijkere rol kunnen gaan spelen. Gevaren zoals cyberaanvallen, politiek geweld, stakingen, pandemieën of een stroomuitval zouden in potentie grote schades kunnen veroorzaken voor bedrijven zonder daadwerkelijke schade aan de eigendommen. Andere niet-fysieke schade evenementen omvatten ook burgerlijke of militaire acties zoals toegangsrestricties of sluiting van het luchtruim. Een voorbeeld daarvan is dat een aantal schades als gevolg van de Tianjin explosie het resultaat zijn van de daaropvolgende onderbreking van de toestroom van productievoorraden doordat de autoriteiten de haven hebben gesloten. Dergelijke schades zouden alleen gedekt zijn bij de opkomende "non-damage" polissen die tot nu toe slechts een paar bedrijven hebben ingekocht, maar waar meer en meer bedrijven geïnteresseerd in zijn.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlandse bedrijven bevreesder voor ziekteverzuim dan reputatieverlies
 Netwerkinfrastructuren zijn niet betrouwbaar
 Bedrijf ligt drie dagen per jaar plat door ict-problemen
 ‘Verzekeren tegen cyberrisico's geen overbodige luxe’
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10