zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Regio Amsterdam nog altijd het populairst onder ICT’ers

10 december 2015 - De Nederlandse ICT’er werkt, als hij de keuze heeft, het liefst in de regio Amsterdam. Dat is te lezen in het whitepaper die Bonque recentelijk publiceerde naar aanleiding van een onderzoek dat het bedrijf uitvoerde onder kandidaten in haar eigen database.

Waar Amsterdam in het voorgaande onderzoek in 2013 de eerste positie nog deelde met Domstad Utrecht, is de hoofdstad van ons land nu de onmiskenbare favoriet onder ICT’ers. Ruim 30 procent procent van de respondenten gaf aan dat Amsterdam hun voorkeur heeft als stad om in te werken. De focus op onze hoofdstad komt niet erg onverwacht: Amsterdam wordt de laatste jaren ook internationaal gezien een steeds prominentere stad op het gebied van innovatie en ondernemerschap in de ICT.



Top vijf
In de top vijf van populairste steden onder ICT’ers blijft de Randstad over de gehele linie erg populair: Utrecht en Rotterdam zijn ook erg geliefd en delen de tweede en derde plaats van populaire steden binnen Nederland (beiden vijftien procent). Daarnaast bevindt ook Den Haag  zich in de top vijf (dertien procent van de respondenten).
Opvallende nieuwkomer in de top van populairste steden is Arnhem (ook dertien procent ). Deze stad verstoot een eerdere favoriet, Eindhoven, dit jaar uit de top vijf: nog slechts zeven  procent geeft aan het liefst in Eindhoven te werken.  
 
ICT’ers lijken minder bereid om voor een goede baan te verhuizen
De ICT’er lijkt het in 2015 wel dichterbij huis te zoeken voor zijn werk. Een andere opvallende conclusie uit het onderzoek is namelijk dat de ICT’er steeds minder bereidheid toont om voor een goede baan te verhuizen. In 2013 gaf nog 35 procent van de ICT’ers in het onderzoek aan dat ze bereid waren om in een andere plaats te gaan wonen als hen een droombaan werd aangeboden; nu in 2015 is slechts 25 procent van de ICT’ers hiertoe bereid.

Pensioenopbouw belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde
Ook zijn er verschuivingen te zien binnen de arbeidsvoorwaarden die ICT’ers belangrijk vinden in hun werkomgeving. Waar eerder de opleidingsmogelijkheden binnen een bedrijf nog veruit het belangrijkste speerpunt waren (ruim 80 procent van de ICT’ers noemde deze arbeidsvoorwaarde in 2013), lijkt er in 2015 voor het eerst meer aandacht te zijn voor een gedegen regeling voor pensioenopbouw. In 2013 kwam pensioenopbouw nog op de derde plaats; in 2015 is het de meest genoemde secundaire arbeidsvoorwaarde (70 procent). ICT’ers lijken dus meer aan hun oude dag te gaan denken.
Andere secundaire arbeidsvoorwaarden die vaak genoemd werden in het meest recente onderzoek van Bonque waren reiskostenvergoeding (55 procent) en bovenwettelijke vakantiedagen (43 procent). Ook de betaalde opleidingsmogelijkheden blijven in trek: ruim 60 procent van de respondenten gaf aan dit een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde te vinden.

Meer informatie over de ICT arbeidsmarkt in 2015
Naast populaire regio’s, secundaire arbeidsvoorwaarden en de bereidheid om te verhuizen werd er in het onderzoek navraag gedaan naar een flink aantal andere factoren in het werkende leven van de ICT’er anno 2015.  Gevraagd werd onder meer wat ICT’ers belangrijk vinden in een nieuwe baan, hoe ze zoeken naar interessante banen en hoe zij hun vakkennis op peil houden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 In Amsterdam 40 procent verkocht boven de vraagprijs
 Waar koopt u de meeste Big Macs en iPhones voor uw geld?
 Werkplek in beeld: LinkedIn Amsterdam
 Recordaantal buitenlandse bedrijven vestigen zich in Amsterdam
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10