zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

50 procent meer fouten door multi-tasking

9 december 2015 - Uit onderzoek van Steelcase in samenwerking met bekende neurowetenschappers blijkt dat mensen veelvuldig de verkeerde keuzes maken in de manier waarop ze werken.

Waar we denken dat we slim bezig zijn, leiden onjuiste aannames over ons brein en de gedragingen die hieruit voortvloeien juist tot een lagere productiviteit en minder goede prestaties. 


 
Werkstress
De niet aflatende stroom e-mails, de veelheid aan social media-berichten en het grote aantal devices dat we gebruiken, zijn slechts enkele van de oorzaken die ertoe leiden dat we ons op het werk nog maar moeilijk kunnen concentreren. Tegelijkertijd streven we ernaar om meer in minder tijd te doen. ‘Cognitieve druk’ of ‘werkstress’ geldt dan ook niet voor niets als het grootste arbeidsrisico van de 21e eeuw. En die druk of stress neemt nog verder toe doordat we veelvuldig verkeerde keuzes blijken te maken als het gaat om de manier waarop we werken, blijkt nu uit onderzoek van werkomgevingsspecialist Steelcase. Deze ‘verkeerde’ keuzes zijn terug te voeren op een gebrekkig begrip van of te weinig bewustzijn over hoe ons brein werkt en hebben een lagere productiviteit, minder creativiteit en meer fouten tot gevolg.
 
Zes misvattingen
Op basis van uitgebreide observaties van hoe mensen werken, heeft Steelcase zes veelvoorkomende valkuilen of misvattingen over de werking van het menselijk brein op een rijtje gezet.

1.            Ik kan me beter concentreren als ik zit
De realiteit is dat te lang achter elkaar zitten het concentratievermogen juist negatief beïnvloedt. Beweging bevordert de productie van het proteïne BDNF (een zenuwcelstimulerende factor), dat nodig is voor het leren van nieuwe dingen, het onthouden van zaken en het denken in concepten. Regelmatig bewegen gedurende een werkdag verbetert het concentratievermogen.
 
2.            Tekenen is alleen voor creatieve types
Alle mensen denken in aanleg meer in vormen, beelden en patronen dan in getallen en letters. Het gebruik van analoge en digitale hulpmiddelen om informatie te visualiseren, ondersteunt ons denken op een natuurlijke manier en draagt bij aan een betere focus.
 
3.            Ik ben productiever als ik verschillende taken tegelijk doe
Misschien wel de hardnekkigste misvatting die er bestaat als het gaat om hoe we werken. Want wie beantwoordt bijvoorbeeld niet even een paar mailtjes terwijl hij in een conference call zit? Maar we worden niet productiever door te multi-tasken. Bovendien leidt het tot mindere resultaten; meerdere taken tegelijk uitvoeren vergroot de kans op fouten met 50 procent, blijkt uit onderzoek. Onze hersenen zijn simpelweg niet geschikt om continu onze aandacht op meerdere dingen tegelijkertijd te richten. Waar we denken dat we aan het multi-tasken zijn, is het feitelijk zo dat onze brein in een hoog tempo aan het schakelen is tussen de verschillende taken. Een werkplek die vrij is van afleiding en storende invloeden helpt om onszelf in bescherming te nemen.
 
4.            Mijn brein zorgt ervoor dat ik snel ben afgeleid
Het menselijk brein kan in principe prima voor langere tijd in concentratiemodus zijn, alleen lijkt het erop dat wij mensen dat min of meer verleerd zijn in onze moderne maatschappij waarin we continu blootstaan aan invloeden van buitenaf. Mindfulnesstrainingen kunnen helpen je gedachten beter in het moment te houden. Mindfulness vergroot aantoonbaar de hoeveelheid gamma-activiteit in de hersenen, wat duidt op gerichte gedachten. Een ruimte op het werk waar mensen even tot zichzelf kunnen komen en even de hectiek van kantoor kunnen ontvluchten, helpt om weer de juiste focus te krijgen.
 
5.            Als ik meer uren werk, doe ik ook meer

Net zoals het lichaam moe wordt, hebben ook de hersenen op een bepaald moment rust nodig. De verwerkingscapaciteit van het menselijk brein is beperkt en volledige focus is over het algemeen niet langer mogelijk dan 45 minuten. Regelmatig even een korte pauze nemen, helpt om even af te schakelen en door de dag heen zo goed mogelijk te denken.
 
6.            Ik heb aan vier uur slaap per nacht voldoende
Aansluitend bij het vorige punt, is de rol die slaap speelt bij het vermogen om ons te focussen en te concentreren. Wanneer iemand te weinig slaapt, kan hij minder goed nadenken, leren en zijn gemoedstoestanden onder controle houden. ´s Nachts voldoende slapen en door de dag heen bewust korte ontspanningsmomenten inlassen, verbeteren het denkvermogen.
 
Meer controle 
Bewustwording van bovengenoemde misvattingen helpt om meer controle over onze hersenen te krijgen en om bestaande gedragspatronen te doorbreken. Een kantoor dat verschillende zones en verschillende soorten werkplekken omvat, kan hier eveneens een belangrijke rol bij spelen. Het zorgt dat mensen sneller een werkplek kiezen die aansluit bij hun gemoedstoestand. Dit helpt hen op een natuurlijke manier te luisteren naar waar hun brein behoefte aan heeft, waardoor ze beter gaan denken.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Mobiele managers multi-tasken vaker buiten kantoortijd
 Multitasken en productiviteit gaan niet samen
 Interesse baas helpt bij werkstress
 Burnout ligt voor velen op de loer
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10