Duurzaam groeien: vijf investeringen met een snelle ROI
3 december 2015 -
Groeien door verduurzamen. Dat klinkt misschien onlogisch. Toch is volgens Eneco een milieubewuster bedrijfsvoering een makkelijke weg naar groei. Het is namelijk een van de meest effectieve manieren van kostenreductie. Een die bovendien het milieu, je business en je werknemers ontziet. Eneco geeft vijf tips voor een duurzame groei.
Bij Eneco denkt waarschijnlijk niet iedereen aan het verminderen van het energieverbruik. Maar de focus lag de afgelopen jaren op het realiseren van de missie om iedereen duurzame energie te leveren. Hier hoort niet alleen het opwekken van groene energie bij, maar juist ook aanverwante dienstverlening.
GroeiDoor Service
Om ook bedrijven te adviseren over hoe zij efficiënter met energie om kunnen gaan, heeft Eneco de dienst GroeiDoor Service geïntroduceerd. Eneco bekijkt vanuit iedere individuele onderneming hoe zij maatregelen kunnen treffen voor het drukken van de energierekening. Denk hierbij aan het zelf opwekken van energie en het besparen op energieverbruik.
Met behulp van de ervaring die Eneco op heeft gedaan in het MKB, weet het bedrijf dat investeringen in duurzaamheid rendabel kan zijn. Daarom zetten ze 5 tips op een rij.
1. Monitoring
Wat veroorzaakt nu precies een hoge energierekening? Zonder de juiste middelen blijft dat een grote gok. Een monitoringoplossing biedt soelaas: dergelijke oplossingen kunnen vaak nauwkeurig registreren waaruit het energieverbruik bestaat. Dat gold ook voor Geuzenstate en overslagbedrijf Lekhave. Daardoor konden zij effectieve maatregelen nemen en het verbruik terugdringen.
2. Vervang energieslurpers
Witgoed als koelkasten en vaatwassers zijn beruchte energieverbruikers, zeker wanneer het oude apparatuur betreft. Ook verouderde IT-voorzieningen zoals oude monitoren dragen bij een hoge energierekening. Volgens Eneco is het investeren in vervangende, moderne apparatuur verstandig. Soms zelfs nog voor het verstrijken van de economische levensduur.
3. Led-verlichting
Led-verlichting is in aanschaf iets duurder dan een spaarlamp of peertje. Maar de levensduur hiervan is veel langer en het energieverbruik ligt fors lager: 30 tot wel 60 procent in vergelijking met een halogeenlamp of traditioneel peertje. Daardoor verdient de investering zich binnen enkele jaren terug.
De besparing van een enkele lamp is misschien niet indrukwekkend. Maar wanneer je de complete verlichting van je kantoorpand(en) verduurzaamt, zijn de resultaten allesbehalve marginaal. Daar kan het businesscenter de Geuzenstate in Brielle over meepraten. Zij vervingen alle traditionele verlichting door led.
4. Bewegingssensoren
Veel energie gaat verloren aan onnodig brandende verlichting. Werknemers vergeten vaak het licht uit te doen, zeker in vertrekken als wc's, kantines of magazijnen. Soms brandt het licht zelfs een hele nacht voor niets.
Bewegingssensoren voorkomen dat probleem. Ze herkennen wanneer langere tijd geen beweging in de ruimte plaatsvindt en schakelen dan automatisch de verlichting uit. De Geuzenstate investeerde in deze sensoren, wat nog altijd een grote besparing oplevert.
5. Zonnepanelen
Het plaatsen van zonnepanelen is een van de meest effectieve vormen om (deels) zelfvoorzienend te worden wat betreft de energievoorziening. Dat scheelt allereerst op je energierekening. Want het deel dat je zelf opwerkt, hoef je niet af te rekenen bij je energieleverancier. Daarbij is zonne-energie 100 procent 'schoon' en dus milieuvriendelijk. Zonnepanelen zijn bovendien veilig, stil en vereisen nauwelijks onderhoud.
Lekhaven BV, een overslagbedrijf uit Wijk bij Duurstede, werd door het plaatsen van zonnepanelen grotendeels zelfvoorzienend. Met deze maatregel maakten zij een einde aan de hoge kosten voor verlichting en verwarming.
De investering bedroeg eenmalig 25.000 euro, maar verdiende zich snel terug. Momenteel betaalt het bedrijf nog enkele tientjes per maand aan extra groene stroom. Directeur Heuvelman heeft een krachtig advies: "Heeft u geld beschikbaar, dan had ugisteren al moeten investeren in zonnepanelen."
Het maken van een grondig afgewogen keuze is belangrijk. Eneco denkt met de GroeiDoor Service graag met je mee en berekent of de ROI binnen de gewenste tijd plaatsvindt. Zo weet u zeker dat u geen kat in de zak koopt en daadwerkelijk kunt groeien.