3 december 2015 -
Moeten managers met weemoed terugkijken naar het verleden en vast blijven houden aan de reguliere processen? Of toch continu vernieuwingen doorvoeren? In de sportwereld zijn er twee gedachtegangen die haaks op elkaar staan: het conservatieve voetbal versus het innovatieve hockey.
Er worden wel eens grapjes gemaakt over de voetbalcarrière van Johan Derksen. "Toch is het aplomb waarmee Derksen over voetbal praat voor het grootste gedeelte gebaseerd op het feit dat hij zelf profvoetbal heeft gespeeld," zegt Jan-Willem de Koster, Chief Technologist bij SAP Nederland. "Dan heb je in het wereldje ‘verstand van voetbal’ en iedereen slikt je woorden als zoete koek, ook al is het de grootst mogelijke kolder."
Derksen was 40 jaar geleden linksback bij de toenmalige eerstedivisionist BV Veendam. Bepaald geen Messi dus. Toch haalt hij anekdotes uit zijn eigen carrière aan om het huidige topvoetbal te analyseren. "Alsof een generaal uit het leger van Napoleon aan de hand van Waterloo de effectiviteit van drones in de strijd tegen IS op de korrel neemt. Het is tekenend voor het conservatisme in de voetbalwereld, legt De Koster uit.
Iets nieuws proberen
Marc Lammers was tophockeyer, maar eigenlijk weet niemand dat meer, want iedereen kent hem als de succescoach die onder meer Olympisch zilver (2004) en Olympisch goud (2008) won met de Nederlandse hockeydames.
Volgens De Koster had ook Lammers ervaring als speler, maar als coach beriep hij zich daar nooit op. "Het spel dat hij vroeger speelde, was immers al lang achterhaald. "Iedereen doet het liefst wat hij altijd al heeft gedaan en niemand kijkt naar wat je ook kunt krijgen als je iets nieuws probeert'.zei hij eens in een interview."
Geen gelul
Lammers was acht jaar coach van de oranjedames en steeds hield hij zichzelf drie dingen voor. Ten eerste: umoet uzelf blijven veranderen, want dan wordt u in de loop der jaren steeds weer een andere coach. Ten tweede moet u uw team blijven veranderen, ofwel: ever change a winning team. En ten derde: blijf je processen continu veranderen. Blijf kijken wat beter kan. Durf continu te vernieuwen. Wat zou Johan Derksen daarvan vinden?U kunt zich zijn commentaar voorstellen: 'Weer zo’n figuur met wandtegelteksten. Allemaal gekkigheid. Ernst Happel zei vroeger al: geen gelul, voetballen'.
Buitenspel
Voetbal en hockey zijn tegenpolen als het gaat om vernieuwing. In het voetbal wordt bijna vijftig jaar na het nog altijd betwistte doelpunt van Geoff Hurst in de WK-finale van 1966, en vijf jaar na het loepzuivere maar afgekeurde doelpunt van Frank Lampard voor Engeland tegen Duitsland op het WK in Zuid-Afrika, nog altijd gediscussieerd over doellijntechnologie. Iedereen wil het, maar het is nog altijd niet ingevoerd, met het publiek als grootste slachtoffer.
"Regelwijziging is een verboden woord op het voetbalveld," zegt De Koster stellig. "Vroeger werd er in het hockey net zoveel over buitenspel gediscussieerd als tegenwoordig nog altijd gebeurd in het voetbal. De hockeyers hadden er genoeg van en schaften de regel gewoon af, met het publiek als grootste winnaar."