Werknemer vindt grensvervaging werk-privé geen probleem
30 november 2015 -
De traditionele werkdag die zich van negen tot vijf op kantoor afspeelt, is voor een grote groep mkb-werknemers niet meer de norm.
Ongeveer een derde (36 procent) van de Nederlandse mkb-werknemers werkt weleens buiten kantooruren, en een kwart (26 procent) doet dit zelfs regelmatig. Andersom zijn werknemers tijdens werktijd ook bezig met privézaken: 62 procent gebruikt weleens de internetverbinding op kantoor voor privézaken.
Dit is een aantal van de belangrijkste resultaten uit een onderzoek van Microsoft. In samenwerking met marktonderzoeker IPSOS ondervroeg het techbedrijf werknemers van mkb-ondernemingen naar hun werk-privébalans. In het onderzoek komt naar voren dat het uitvoeren van werkzaamheden buiten kantooruren lang niet altijd het gevolg is van drukte op het werk.
Geen negatieve invloed op privéleven
Want hoewel dit voor 36 procent van de Nederlandse mkb-werknemers wel degelijk het geval is, geeft 29 procent van de ondervraagden aan buiten kantooruren te werken, omdat deze flexibel zijn in te delen. Een op de vijf zegt verder buiten reguliere werktijd te werken, omdat klanten bereikbaarheid verwachten.
Bovendien blijkt dat iets meer dan driekwart van de Nederlanders in dienst van een mkb-onderneming, ook buiten kantooruren bereikbaar is. Van deze werknemers vindt 37 procent het nooit een probleem en nog eens 46 procent vindt het in geval van nood niet erg. Slechts drie procent stelt dat het buiten kantooruren bereikbaar zijn een negatieve invloed heeft op het privéleven.
Fysieke werkplek
Het vervagen van de grens tussen werk en privé heeft niet alleen betrekking op werkuren, zo maakt het onderzoek van Microsoft en IPSOS duidelijk. Zo geeft maar liefst 63 procent van de Nederlandse mkb-werknemers aan dat het noodzakelijk is om voor het werk fysiek op de werkplek te zijn. In slechts 35 procent van de gevallen is dat omdat de werknemer wordt afgerekend op aanwezigheid, en binnen vastgestelde uren zijn werk moet verrichten.
Van de werknemers die niet fysiek op hun werk aanwezig dienen te zijn, geeft 48 procent aan dat zij zelf mogen bepalen waar zij hun werk doen. En voor 38 procent is het niet noodzakelijk om op kantoor te zijn, omdat deze werknemers regelmatig werken buiten kantooruren en buiten de kantoormuren.
Werkcomputer en privésmartphone
Ook op het gebied van hardware zijn de grenzen tussen werk en privé niet altijd even duidelijk in het Nederlandse mkb. Als het op pc’s en laptops aankomt, maken respectievelijk 50 procent en 26 procent voor hun werk gebruik van een door het bedrijf beschikbaar gesteld apparaat. Slechts 22 procent gebruikt zijn privélaptop voor werk gerelateerde zaken, en vijftien procent gebruikt daarvoor weleens zijn privé-pc.
Bij smartphones is een tegenovergestelde trend zichtbaar. Nederlandse mkb-werknemers maken voor hun werk vaker gebruik van een privé-device (30 procent) dan dat zij daarvoor een toestel van de werkgever gebruiken (achttien procent). Van de werknemers die een apparaat krijgen van hun werkgever, gebruikt bijna de helft het apparaat voor privéactiviteiten als social media, gaming, onlineshoppen en het versturen en lezen van privémails. Van deze groep doen zeven van de tien dit dagelijks.
Productiever
"Door de opkomst van mobiele technologie en de cloud is het steeds minder noodzakelijk om op gezette tijden en op een fysieke werkplek te zijn," zegt Ron Augustus, directeur Zakelijke Markt bij Microsoft Nederland. "Dat levert voordelen op voor zowel werkgevers als werknemers. Bedrijven weten dat hun werknemers meer werk gedaan krijgen, omdat ze de mogelijkheid hebben om te werken wanneer zij op hun productiefst zijn. En werknemers hebben de mogelijkheid hun werk en privé beter in te delen."