30 oktober 2015 -
39 procent van de Nederlandse werknemers geeft aan dat de hygiëne op de werkvloer te wensen overlaat. Hiervan zegt twintig procent dat de werkruimte überhaupt niet wordt schoongemaakt, tenzij ze dit zelf doen.
Een op de vijf werknemers moet het doen met één schoonmaakbeurt per week. Dat blijkt uit onderzoek van Wetten van de Werkvloer, een platform van NationaleVacaturebank, onder 1.000 Nederlandse werknemers.
Schoonmaak
Nederlanders vinden het vooral vervelend als ze op hun werk een vieze wc (44 procent) aantreffen of aan een smerig bureau, toetsenbord of telefoon (39 procent) moeten zitten. Olga Kleinlooh van NationaleVacaturebank: "Een vieze werkplek zorgt voor veel ergernis, wat het werkplezier en daarmee de productiviteit niet ten goede komt. Toch wordt er maar bij 40 procent van de werknemers dagelijks schoongemaakt. We adviseren werkgevers dan ook om voldoende aandacht te besteden aan hygiëne en werknemers er zelf ook op te attenderen hun werkplek schoon te houden. Voor henzelf, maar zeker ook voor collega’s."
Rook- of zweetlucht irritatie #1 onder collega’s
Een vieze werkplek is niet als enige een doorn in het oog van werknemers. Ook de persoonlijke hygiëne van collega’s, of liever gezegd het ontbreken daarvan, is een bron van irritatie. Vooral vieze luchtjes, zoals zweet of rook en het hebben van een slechte adem worden niet gewaardeerd. Andere ergernissen zijn het niet wassen van de handen na het toiletbezoek en het niezen of hoesten zonder de hand voor de mond te houden.