zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gezonde voeding op de werkvloer: in hoeverre moet het management hierin faciliteren?

27 oktober 2015 - De aandacht voor en kennis over de effecten van goede en gezonde voeding wordt steeds groter. Ook het bedrijfsleven ontkomt er niet aan om dit vraagstuk te behandelen.

Onlangs meldde NU.nl dat uit onderzoek van Zilveren Kruis blijkt dat twee op de drie Nederlandse medewerkers vindt dat hun werkgever voor een gezond lunchaanbod moet zorgen. Daarentegen blijkt uit hetzelfde onderzoek dat ruim één op de drie medewerkers weleens kiest voor een ongezonde snack tijdens de lunch.    


 
Ongezonde producten
Het bedrijfsleven worstelt al langer over het al dan niet aanbieden van ongezonde producten in bedrijfsrestaurants en -kantines. De vraag wie verantwoordelijk is voor gezonde voeding staat in deze discussie centraal. De één is van mening dat het aan medewerkers zelf is om verstandige voedingskeuzes te maken, terwijl de ander vindt dat deze verantwoordelijkheid bij werkgevers ligt. AAFM Facility Management biedt een aantal punten die het overwegen waard zijn vanuit een bedrijfsperspectief:
 
Tegengaan van verzuim
Thema’s als gezonde voeding, voldoende beweging en een goede balans tussen werk en privé zijn bevorderend voor een gezonde levensstijl. Medewerkers met een gezond leefpatroon zijn minder vaak ziek. Het TNO meldde dat verzuim Nederlandse werkgevers meer dan twee miljard per jaar kost. Een zieke medewerkers kost een werkgever gemiddeld  250 euro per dag. Bedrijven zouden zich daarom genoodzaakt moeten voelen om verzuim te voorkomen om dergelijke onkosten te besparen.
 
Productiviteit verhogen
Naast dat een gezonde levensstijl kan bijdragen aan de preventie van verzuim, kan het ook bijdragen aan het verbeteren van de productiviteit. Vitale medewerkers zijn productiever dan medewerkers die oververmoeid of futloos zijn. Kortom, een gezond leefpatroon, waaronder gezonde voeding, kan een positieve werking hebben op de arbeidsprestaties. Dit is op termijn weer bevorderend voor een goede werksfeer en betere bedrijfsresultaten.
 
Van A tot Z verantwoord ondernemen
Veel bedrijven streven ernaar om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, maar vinden het lastig om dit intern uit te dragen. Een goed MVO-beleid moet verder gaan dan de deur. Door te starten met een thema als gezonde voeding, kan een eerste stap worden gezet om aan te tonen dat het bedrijf daadwerkelijk daad bij woord voegt als het gaat om het nemen van zijn verantwoordelijkheid.
"Voor medewerkers die snappen dat gezond eten goed voor hen is, hoef je niet te zorgen, die redden zich wel," zegt Pieter van de Graaf, Soft Solutions Specialist bij AAFM Facility Management. "Juist diegenen die ongezond eten moet je als werkgever stimuleren en leren om gezonde voedingskeuzes te maken. Een ruim assortiment gezonde producten, een aantrekkelijke presentatie en relatief lage prijzen zorgen ervoor dat medewerkers eerder gezonde voeding tot zich nemen. De werkgever dient hier goed over na te denken, zodanig dat haar werknemers daadwerkelijk gezonder gaan leven. Dat is in ieders voordeel."

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlandse single is sportief met buikje
 Stressreductie: het belang van een vitale organisatie
 Nederlanders bezorgder over ongezonde lucht in huis dan verliezen baan
 Gezonde traktaties op werk zijn not-done
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
27-10-2015
 | 
08:46 uur
In deze discussie worden nogal wat zaken vergeten. Op de eerste plaats, maar niet de minst onbelangrijke, het in de algemene verklaring van de rechten van de mens vastgelegde recht op een privé leven, het recht om zelf keuzes te maken.
Op de tweede plaats, wat is gezond? Sinds gisteren staat het ''behandelde vlees'' op het lijstje en dat maakt het broodje gezond, dat 1,5 keer zoveel calorieen bevat als een broodje kroket, meteen levensgevaarlijk.
Maar wat dan op je brood? Pindakaas maakt dik, hagelslag heeft giftige suiker en ga zo maar door.
Voor werkgevers geldt naar mijn mening dat je mensen de vrije keuze moet geven en dat wil zeggen dat de snackcouveuse best mag bestaan naast het rauwkostbuffet (waarbij niet vergeten mag worden dat rauwkost de kans op een maagperforatie met 300% verhoogd).
Kortingen op de sportschool, fietsplannen, sportdagen, noem maar op, maar geef medewerkers gewoon de keuze.
En verder, de grootste ziekmaker is stress en 95% van de stressgevallen komt omdat mensen een takenpakket hebben dat ze niet aankunnen.
Daarom lijkt het mij beter dat personeelszaken zich daar eens over buigt in plaats van als Sonja Bakker door de organisatie te rennen.
Healty Rituals - Chantal Schilder  |   | 
28-10-2015
 | 
11:59 uur
''Een zieke medewerkers kost een werkgever gemiddeld 250 euro per dag. Bedrijven zouden zich daarom genoodzaakt moeten voelen om verzuim te voorkomen om dergelijke onkosten te besparen.''

Mentale- en lichamelijke gezondheid zijn natuurlijk niet alleen van belang voor het bedrijfsleven. Het denken in termen van kosten voor het bedrijfsleven hoort niet voorop te staan, het welzijn van de werknemer is prioriteit.
Ad de Beer  |   | 
28-10-2015
 | 
18:30 uur
Als het welzijn van medewerkers voorop staat zijn er heel wat dingen die je beter eerst kunt doen.
Passende takenpakketten bijvoorbeeld. Niet passende takepakketten kost gemiddeld 10.000 euro per jaar per medewerker. En aangezien 70% aangeeft geen passend pakket te hebben...
Waarom zou ik me dan druk maken om (het gelogen, want dan zou het uurloon 35 euro zijn) bedragje van 250 euro per dag? En 80% van het verzuim wordt veroorzaakt door stress e wat is de hoofdoorzaak van stress? Inderdaad, geen passend takenpakket!
De personeelverlieskosten zijn 30% van de totale personeelkosten. Lijkt me logisch dat daar wat meer aandacht aan wordt besteedt. Goed voor de concurrentiepositie.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10