26 oktober 2015 -
Bijna één op de vijf Nederlanders (achttien procent) denkt over tien jaar zelfvoorzienend te zijn op het gebied van energie. Dat blijkt uit onderzoek van PanelWizard onder 1.000 Nederlanders in opdracht van Eneco.
Vooral de provincie Overijssel is positief gestemd. 23 procent denkt in 2025 zelfvoorzienend te zijn tegenover dertien procent in Noord-Holland.
Belangrijke rol voor smarthome technologie
Nederlanders denken dat de opkomst van smarthome technologie een belangrijke rol speelt bij het zelf opwekken van energie en het efficiënt verbruiken hiervan: 35 procent geeft aan dat smarthome technologie daarbij kan helpen. Bijvoorbeeld een elektrische auto die optimaal gebruik maakt van de vraag en het aanbod van energie. Nog eens 70 procent is van mening dat zij slimmer met energie kunnen omgaan door gebruik van smarthome technologie.
Veranderende rol energieleveranciers
"Op dit moment is maar een klein percentage van de Nederlandse huishoudens zelfvoorzienend op het gebied van energie," vertelt Erik van Engelen, Directeur Consumenten bij Eneco. "Wij verwachten dat dit percentage de komende tien jaar stijgt. Daardoor verandert onze rol drastisch. Eneco zit midden in de transitie naar een bedrijf dat de klant diensten biedt om zelf energie op te wekken en energieverbruik te verminderen. Met de intelligente thermostaat Toon, die ook voor klanten zonder energiecontract met Eneco beschikbaar is, geven we een impuls aan de groei van domotica. Toon wordt de centrale cockpit die apparaten in huis aanstuurt: pas opladen of aanzetten als de zon schijnt of de stroomprijs laag is. Ook de rol van Toon in het huishouden neemt toe, onder andere door een koppeling met rookmelders, slimme stekkers en Philips Hue lampen."
En 10 jaar geleden dachten we dat niemand meer zelf hoefde te sturen in het verkeer. Dat is ook nog lang niet zover.
Ik denk dat we onszelf over- en de energieleveranciers onderschatten. Ze verzinnen vast wel iets om toch belangrijk te blijven en geld te verdienen.