11 november 2003 -
Een op de vijf werknemers drinkt excessief. Dat is voor mannen, gemiddeld meer dan twintig glazen alcohol per week of minstens één keer per week meer dan zes glazen achter elkaar.
Bijna 40 procent drinkt wel eens alcohol vlak na het werk. Een op de twintig is een probleemdrinker.
Horeca Werknemers in de horeca, bouwnijverheid, landbouw, visserij en cultuur drinken het meest. Dat blijkt uit een enquête die het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen en Verslaving in opdracht van de ministeries van Sociale Zaken en Volksgezondheid heeft verricht onder 4289 werkende mensen. Het onderzoek is dinsdag op een congres over alcohol en werk in Woerden gepresenteerd.
Alcohol wordt een steeds groter probleem omdat er een boodschap wordt uitgezonden, dat het leven pas leuk en gezellig is als er alcohol genuttigd wordt. Ten tweede geeft alcohol een verdoving en hoeven mensen zich even niet bezig te houden met hun problemen. Als ervaringsdeskundige weet ik hier alles van en leef nu een gelukkig, en gezellig, leven zonder alcohol. De aanpak van alcoholproblemen kan een stuk beter in Nederland maar de ervaring leert dat er alleen naar de gevestigde bedrijven, die zich hier mee bezig houden, wordt geluisterd.