OR heeft positieve invloed op arbeidsomstandigheden
6 november 2003 -
Intensieve betrokkenheid van ondernemingsraden op het gebied van arbeidsomstandigheden heeft een positief effect op het arbobeleid in bedrijven. Dat is één van de conclusies van het proefschrift van socioloog en filosoof Jan Popma over het arbo-effect van medezeggenschap.
Op dit onderzoek promoveerde hij vorige week aan de de Universiteit Maastricht.
Verantwoordelijkheid Aanleiding voor zijn onderzoek was de wijziging van de Arbowet in 1998, waardoor de overheid zich minder met arbo-zaken ging bemoeien. De verantwoordelijkheid voor veiligheid, gezondheid en welzijn van de werknemers zou meer in de bedrijven zelf moeten liggen. De OR zou daarbij een belangrijke rol moeten spelen.
Sociale werkgevers Uit het onderzoek blijkt dat in bedrijven waarin regelmatig arbo-overleg wordt gevoerd met de ondernemingsraad, de kwaliteit van de risico-inventarisatie rondom arbeidsomstandigheden en het plan van aanpak om de arbeidsomstandigheden te verbeteren iets beter is. Ook treffen die ondernemingen vaker maatregelen om risico's onder controle te brengen, en zijn de maatregelen beter verankerd in het bedrijf.
Niet deskundig Een deel van die resultaten is toe te schrijven aan het feit dat werkgevers die overleggen met de ondernemingsraad hoe dan ook vaak al socialere werkgevers zijn. Maar er is ook sprake van een positieve invloed van de ondernemingsraden: als belangrijkste bijdrage mag gelden dat ondernemingsraden kennis van de werkvloer inbrengen in het overleg én de voortgang van het arbobeleid bewaken. Wel heeft Popma gemerkt dat veel ondernemingsraden niet al te deskundig zijn op het gebied van arbeidsomstandigheden en kan het aanstellen van een speciale arbo-coördinator zinvol zijn.