24 september 2015 -
Bedrijven introduceren steeds vaker innovatieve apps en toepassingen om processen te vereenvoudigen en efficiency te vergroten, en daarmee de concurrentie voor te blijven.
Deze innovatiedrang vereist wel een volledige controle over de investeringen in datacenters - iets wat vaak over het hoofd wordt gezien. De hybride cloud-migratie, waarbij private datacenters gecombineerd worden met publieke cloud-resources, lijkt hierin de heilige graal te zijn, maar is dat het ook? Rene Oskam, directeur van F5 Networks, maakt een overweging tussen voor- en nadelen.
Overzetten naar de cloud
Het overzetten van applicaties naar de cloud gebeurt vaak op basis van criteria als databescherming, juridische overeenkomsten en uiteraard beschikbare technische ondersteuning. Een hybride cloudmigratie voorziet meestal in een aantrekkelijke oplossing om aan deze criteria te voldoen. Uit onderzoek van IDC blijkt dat in 2016 meer dan 65 procent van de bedrijven hybride cloud-technologie zullen gebruiken.
Hybride uitdagingen
Oskam: "Er zijn echter wel wat hordes te nemen voordat een hybride cloud-omgeving is gerealiseerd. Als eerste moeten alle verplaatste applicaties worden ondersteund door een pakket van services om beveiliging en performance te garanderen. Dit kost tijd en geld."
IT-organisaties gebruiken vaak oplossingen van verschillende leveranciers ter ondersteuning van de infrastructuur. Is die complexe omgeving te combineren met cloud-technologie? Oskam: "Dit is de tweede uitdaging. Die verzameling aan functionaliteit is vaak lastig te vatten in een enkele, beheerbare oplossing. En ten derde geeft het velen nog altijd een ‘umheimlich’ gevoel om af te stappen van een on-premise toepassing met veel, of vooral herkenbare, controle en over te stappen op een externe cloud service provider."
Simpel en veilig
"Het zijn overkombare zaken, maar een migratietraject moet simpel en veilig verlopen voor het hele bedrijf. Dit kan door middel van security-designs die met het bedrijf mee kunnen bewegen. Hierbij kunt u denken aan segregatie, ofwel het afzonderen van gebruikers op het netwerkniveau en het storage-niveau, en het zorgdragen voor de juiste bescherming tegen kwaadaardige aanvallen," aldus Oskam.
Hybride voordelen
Maar waarom zou u het uberhaupt allemaal in gang zetten? Oskam: "Het grootste argument hiervoor is dat het hybride cloud-model een veel eenvoudiger toegang biedt tot de on-premise infrastructuur, zonder de noodzaak het publieke internet te gebruiken. Vertrouwen op het internet alleen lijkt een steeds groter risico te zijn, gezien de discussie over netneutraliteit en het groeiende aantal aanvallen door hackers.
Verder kan de on-premise IT-infrastructuur nu de standaard dagelijkse workload ondersteunen, terwijl de mogelijkheid bestaat om de extra capaciteit van de publieke cloud te benutten als de workload de rekenkracht van de private cloud overstijgt."
Opkomst van hybride technologie
Hybride cloud-omgevingen staan definitief op het moment van doorbreken. Onderzoeksbureau MarketsandMarkets berekende dat de marktwaarde groeit van 25,28 miljard dollar in 2014 tot 84,64 miljard dollar in 2019. Bedrijven investeren dus stevig hierin, en zien de voordelen.
Oskam: "Hybride cloud-omgevingen vereenvoudigen het leveren van zakelijke toepassingen en bieden gebruikers een verlaging van tijd en geld en een verlaging van risico’s. Bovendien hoeft men niet langer meerdere datacenters te beheren, waardoor meer tijd en geld aan innovatie en het ontwikkelen van hoogwaardige applicaties kan worden besteed. Hierdoor kunnen bedrijven groeien en competitief blijven."