Bijna helft Nederlanders heeft geen contant geld op zak
14 september 2015 -
Bijna 45 procent van de Nederlanders heeft bijna nooit meer contact geld op zak. Ruim 35 procent heeft wel eens iets niet kunnen afrekenen, omdat het niet mogelijk was om te pinnen.
Dat blijkt uit onderzoek van Kortingscode.nl onder 1056 Nederlanders. Daarnaast heeft de ruime meerderheid van de Nederlanders nog nooit contactloos betaald.
"Anno 2015 nog niet kunnen pinnen, is als aanbieder toch echt een gemiste kans. Voor andere, innovatieve betaalmogelijkheden lijkt het voor veel consumenten toch nog wat vroeg", zo stelt Willem Nout van Kortingscode.nl. 88 procent heeft nog nooit contactloos betaald en de helft van de Nederlanders weet zelfs niet eens of zij contactloos kan betalen.
Angst voor verandering
Ondanks verschillende nieuwe betaalmogelijkheden geeft ruim twee derde van de Nederlanders aan het veiliger te vinden om ‘gewoon’ te pinnen. Gek genoeg houden vooral jonge Nederlanders (tussen de achttien en 34 jaar) met ruim 70 procent vast aan het ‘gewone’ pinnen, evenals hoogopgeleiden. "Opmerkelijk, aangezien jongeren en hoogopgeleiden normaliter veranderingen snel adopteren," aldus Nout.
Sinds de introductie van contactloos betalen in 2013, waarbij de telefoon of de pinpas bij het pinapparaat gehouden wordt om af te kunnen rekenen, is het aantal gebruikers groeiende. Toch is contactloos betalen onder veel Nederlanders nog onbekend.
Contactloos in plaats van traditioneel pinnen
Nog maar vijftien procent van de bevolking heeft ooit gebruik gemaakt van contactloos pinnen. Daarnaast weet bijna 50 procent van de Nederlanders niet zeker óf hij wel contactloos kan pinnen. Ook contactloos betalen met de mobiele telefoon blijft achter; ruim de helft weet niet of hij op deze manier kan betalen en slechts 8,5 procent van de bevolking heeft ooit op deze manier betaald.