Honderden boetes voor niet naleven Poortwachter-verplichtingen
4 november 2003 -
Vooral grote bedrijven en organisaties hebben grote moeite met de nieuwe regels om arbeidsongeschiktheid te voorkomen. De afgelopen maanden zijn vele honderden boetes opgelegd omdat werkgevers de wet niet naleven.
Vooral in de zorg schieten zij tekort. Dit blijkt uit een intern rapport van het UWV, dat de WAO, de WW en de Wet Poortwachter uitvoert.
Wettelijke plichten Tot augustus werden 2391 dossiers door het UWV beoordeeld omdat niet of onvoldoende was voldaan aan de wettelijke plichten. De gezondheidszorg was veruit de grootste leverancier met 376 dossiers. Het onderwijs was tweede met 104 dossiers. In 1908 gevallen heeft het UWV een sanctie opgelegd. Dat betekent dat de werkgever minimaal vier maanden langer de uitkering aan de zieke werknemer moet doorbetalen. Die periode kan oplopen tot een jaar.
Reďntegratiedossier De aanleiding voor de sanctie wisselt. Veelal blijkt het reďngratiedossier niet in orde te zijn. In 443 gevallen schoten zowel werkgever als arbodienst tekort. De grootste arbodienst, Arbo Unie, was koploper met 371 boetes. Arboned, de op een na grootste, was betrokken bij 303 boetes. Commit was derde met 292 boetes.
Met name grotere bedrijven Het UWV constateert dat vooral de grotere bedrijven moeite hebben met de aangescherpte regels. Het UWV volgt de grote werkgevers nauwgelet omdat werknemers bij veel van deze organisaties een hoger risico lopen arbeidsongeschikt te worden dan bij kleinere bedrijven.