Sociale robots moeten levenskwaliteit mensen verbeteren
13 augustus 2015 -
Op 8 september 2015 staat A Lab in teken van het Social Robotics Pop-up Lab. Dit evenement wakkert het debat aan over hoe sociale robotica de levenskwaliteit van mensen kan verbeteren en wat voor rol mensen de robots toekennen.
Het evenement combineert hierbij een technische, bedrijfskundige en ethische invalshoek en genodigden bestaan uit o.a. bestuurders, startups, robotproducenten, robothobbyisten, academici en onderzoekers.
Samenkomst van kenners en belanghebbenden
Het initiatief van het evenement is ontstaan vanuit Johan Hoorn, directeur van onderzoeksgroep SELEMCA aan de VU Amsterdam, en KPMG Innovative Startups. Sociale robotica is in opkomst , maar volgens Hoorn is er sterke behoefte aan dit evenement: "Het Social Robotics Pop-up Lab is een multidisciplinaire ontmoetingsplek waar alle kenners en belanghebbenden in sociale robotica samenkomen, samenwerken en samen creëren." Een significante hoeveelheid prototypes van sociale robots hebben de market reeds betreden, maar de grote doorbraak blijft vooralsnog uit. Hoorn: "We kunnen robots niet laten slagen zonder continue samenwerking van verschillende mensen, op verschillende locaties met een verschillende invalshoek."
De potentie van sociale robotica
Het is inmiddels algemeen geaccepteerd dat robots potentie hebben. Eric Wesselman, Partner bij KPMG, legt uit: "Robotica zal een nieuw tijdperk van toegepaste baanbrekende technologie inluiden. Het verandert de manier waarop wij leven, de manier waarop wij zaken doen, de manier waarop wij een impact hebben op onze natuurlijke omgeving en de manier waarop wij het universum ontdekken." Hoorn: "Met name in gebieden waar er niet genoeg mensen voorhanden zijn om andere te helpen (bv. zorg en educatie) kunnen robots die zich op een sociaal geaccepteerde manier gedragen een grote bijdrage leveren."
Aanwakkeren van het debat
Waar robotica haar opmars maakt kwamen negatieve geluid naar voren. Critici vragen zich af of er vraag is vanuit de markt, mensen zijn bang hun baan te verliezen en ouderen willen wellicht geen robot in huis. Naast het tentoonstellen van de potentie van sociale robotica, focust het Social Robotics Pop-up Lab zich op het debat. Desmond Germans, oprichter van Tinybots, licht toe: "Sociale Robotica is een gloednieuw onderzoeks- en ontwikkelingsgebied wat zich bezighoudt met hoe communicatie tussen robot en mens werkt. Hoe interpreteer je de mens? Hoe interpreteert de robot emoties? Sociale Robotica is multidisciplinair. Het is zoeken naar en bouwen van state-of-the-art animatiesystemen in robots. Het is uitproberen wat werkt en wat niet werkt in real-life situaties, bijvoorbeeld bij oma thuis."
Zorgrobot Alice
Een van de hoofdacts van het Social Robotics Pop-up Lab is zorgrobot Alice, ontwikkeld door onderzoeksgroep SELEMCA waar Hoorn en Germans onderdeel van uitmaken. Door middel van de documentaire 'Ik ben Alice' proberen de makers te laten zien dat zorgrobots een plaats in kunnen nemen in het huis van ouderen. In de film krijgen drie oudere alleenstaande vrouwen Alice bij wijze van proef een tijd bij hen in huis. Deze ontmoeting laat de bejaarden niet onberoerd. Voor de toeschouwer geldt hetzelfde.