zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Driekwart eerstejaars kan zonder bijbaan niet studeren

12 augustus 2015 - Voor ruim driekwart van de eerstejaarsstudenten is een bijbaan onmisbaar om te kunnen studeren. Zij moeten meer gaan werken om rond te kunnen komen of op kamers te kunnen wonen.

Dat blijkt uit onderzoek van YoungCapital. Om de eerstejaars sneller aan een bijbaan te helpen, is YoungCapital deze week aanwezig bij introductieweken in studentensteden met een speciale Videobus. Daar kunnen eerstejaars met hulp van een recruiter en een video-artist een professionele video-cv opnemen. 



Basislening 
Per 1 september wordt voor nieuwe hbo- en wo-studenten de basisbeurs omgezet in een basislening. Nieuwe studenten ontvangen dan geen gift meer van de overheid, maar kunnen alleen nog lenen. Ook de uitwonende beurs van 278 euro per maand zal vanaf 1 september voor eerstejaarsstudenten veranderen in een lening. Naar aanleiding hiervan ondervroeg YoungCapital deze zomer 548 eerstejaarsstudenten over de gevolgen voor hun financiële situatie. 76 procent van de ondervraagde jongeren die per 1 september een hbo- of wo-opleiding begint, geeft aan dat het voor hen onmogelijk wordt om zonder bijbaan te studeren. Van de uitwonende studenten zegt 84 procent zonder bijbaan niet op kamers te kunnen wonen.  

Bijbaan moet gemiddeld 465 euro per maand opbrengen
"Wij vinden het belangrijk dat studenten verstandig met hun geld en eventuele leningen omgaan. Alles wat ze zelf verdienen, hoeven ze niet te lenen. Een bijbaan naast de studie wordt daarmee nog belangrijker voor studenten dan voorheen," zegt Ineke Kooistra, CEO van YoungCapital. De studenten geven aan dat hun bijbaan gemiddeld 465 euro per maand moet opbrengen om rond te kunnen komen. Het Nibud voorspelde in de Handreiking Studenten en Financiën 2015 reeds dat jongeren waarschijnlijk meer gaan werken door de invoering van het sociaal leenstelsel.

Videobus on tour 
Op 11 augustus bezocht YoungCapital de ‘KEI’-introweek in Groningen, op 13 augustus staat de Videobus in studentenstad Leiden. Studenten kunnen in de bus gratis een professioneel video-cv laten opnemen. Een team van recruiters en video-professionals helpt bij de opnames. Mark Tuitert, oud-topschaatser en YoungCapital-collega, is aanwezig om de nieuwe eerstejaars een hart onder de riem te steken en zijn on-screen ervaring te delen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ‘Het ideale traineeship bestaat!’
 Verschil stagesalaris mannen en vrouwen onverklaarbaar
 Explosieve groei aantal studenten met geldvragen
 Studenten massaal op zoek naar werk
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10