zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Mismatch tussen vraag en aanbod kenmerkt arbeidsmarkt

15 juli 2015 - Een mismatch tussen vraag en aanbod kenmerkt de Nederlandse arbeidsmarkt. Ondanks de nog altijd relatief hoge werkeloosheid en het grote aanbod van personeel, ervaren steeds meer HR-professionals moeite met het vervullen van specifieke posities.

Met name hoog opgeleide ICT’ers en technici op mbo- en hbo-niveau blijken moeilijk te vinden. Bedrijven zijn vooral op zoek naar ervaren personeel.


Starters zijn er daarentegen in overvloed. Slechts tien procent van de HR-professionals geeft aan problemen te hebben bij het invullen van startersfuncties.

HR-Trends
Dit blijkt uit ‘HR Trends 2015-2016’, een onafhankelijk en representatief onderzoek van ADP Nederland, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij onder ruim 800 Nederlandse HR-professionals. HR Trends is het grootste jaarlijkse onderzoek onder HR-professionals in Nederland.

Meer moeite personeelsbehoud
Bijna een kwart van de HR-professionals (23 procent) ervaart momenteel problemen bij het werven van personeel. Ook maken zij zich meer zorgen over het behouden van personeel. Waar vorig jaar nog maar liefst 81 procent aangaf geen moeite te hebben medewerkers te behouden, is dat dit jaar teruggelopen tot 79 procent. "Het lijkt erop dat de arbeidsmarkt nog maar beperkt in beweging is gekomen," concludeert Hans van der Spek, Manager Kenniscentrum HRM bij Berenschot. "Tegelijkertijd verwachten HR-professionals in 2016 meer moeite te krijgen om personeel vast te houden."

Tekort aan hoger geschoolde verkoopmedewerkers
Naast ICT-specialisten (31 procent) zijn vooral technici (33 procent), verkoopmedewerkers (22 procent) en productiepersoneel (21 procent) schaars. Het tekort aan ICT’ers en technici is er al geruime tijd; opvallender is de roep om personeel in de bouwnijverheid. "In een eerdere editie van HR Trends voorspelden we al dat het voor de bouwsector lastig zou gaan worden om geschikt personeel te vinden," stelt Van der Spek. "Dat blijkt uitgekomen: het gaat nog niet goed in de sector, ontslagen halen regelmatig het nieuws. Aan de andere kant is het knokken om goed gekwalificeerd personeel te vinden." Voor functies op de afdelingen HR, Juridische Zaken en Inkoop & Logistiek is het momenteel vrijwel geen probleem om geschikt personeel te vinden.

Top tien moeilijkst vervulbare vacatures:
1. ICT’er in openbaar bestuur, overheidsdiensten en verplichte sociale verzekeringen (54 procent)
2. ICT’er in informatie- en communicatiesector (46 procent)
3. ICT’er bij financiële instellingen (34 procent)
4. Technicus industrie (33 procent)
5. ICT’er in advisering, onderzoek en overige specialistische dienstverlening (25 procent)
6. Technicus in advisering, onderzoek en overige specialistische dienstverlening (23 procent)
7. Productie en operations in bouwnijverheid (22 procent)
8. Verkoper in groot- en detailhandel (22 procent)
9. Technicus bouwnijverheid (22 procent)
10. ICT’er in vervoer en opslag (19 procent)

ICT'er op HBO-niveau
Met name hbo-geschoolde ICT’ers zijn moeilijk te vinden: maar liefst 76 procent heeft moeite bij het werven van deze groep. Opvallend is het grote contrast met de vraag naar universitair geschoolde ICT’ers (achttien procent) en ICT’ers met een mbo-opleiding (zes procent). Qua technici zijn HR-afdelingen voornamelijk op zoek naar mbo’ers (50 procent) en hbo’ers (42 procent). Ook binnen de sector verkoop zijn sollicitanten het meest gebaat bij een hbo-opleiding: maar liefst 82 procent geeft aan moeite te hebben bij het vinden van een geschikte kandidaat voor een verkoopfunctie op hbo-niveau.

Arbeidsmarktcommunicatie geen prioriteit
Ondanks de voortdurende mismatch op de arbeidsmarkt en de aanhoudende wervingsproblemen geeft slechts veertien procent van de HR-professionals prioriteit aan arbeidsmarktcommunicatie. "Dit is onbegrijpelijk, want juist door hier proactief op in te zetten, kunnen HR-professionals voorkomen dat de mismatch op de arbeidsmarkt nog langer doorzet," concludeert Van der Spek. Bijna de helft (49 procent) geeft aan dat social media een nadrukkelijke rol spelen bij arbeidsmarktcommunicatie.

Meer informatie over het onderzoek, zoals beeldmateriaal en een factsheet, leest u op ADP Touchpoint.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Flexibele schil wint aan belang door mismatch op arbeidsmarkt
 Merendeel HR-managers en topbestuurders geconfronteerd met kostbare mismatch
 Mismatch arbeidsmarkt stuwt werkloosheid
 Nederland kent nauwelijks tekort aan hoogopgeleid talent
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10