2 juli 2015 -
Het tropische weer zal ervoor zorgen dat Nederland meer elektriciteit verbruikt dan normaal. Dat komt omdat de airconditioning en ventilatoren op volle toeren draaien.
Dat meldt Essent. Op de dagen dat het kwik de 30 graden aantikt, verbruiken we met elkaar zo’n tien procent meer elektriciteit dan gemiddeld. Zodra de temperatuur daalt, vlakt de piek in het stroomverbruik af. Naar zo’n 7,5 procent bij temperaturen rond de 27 graden.
Besparen zonder in te leveren op comfort
Om het huis aangenaam koel te houden, zonder meer stroom te verbruiken, geeft Essent de volgende tips:
- Slim ventileren: houd bij zomers weer ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten en beperk het temperatuurverschil tussen binnen en buiten bij voorkeur tot vijf graden. Zet ramen en/of deuren pas open op de momenten dat het buiten koeler is, zoals ’s ochtends, ’s avonds en ’s nachts;
- Energiezuinig verlichten: laat het licht niet branden in een kamer die niet wordt gebruikt en vervang gloeilampen door spaar- of ledlampen. Die geven minder warmte af, waardoor een airco of ventilator minder hard hoeft draaien om het huis koel te houden. Bovendien levert dit een extra besparing op: minimaal twintig euro per jaar bij de vervanging van twee gloeilampen van 40 watt door twee ledlampen.
- Goed isoleren: door de spouwmuur, dak of vloer te laten isoleren, blijft het in de zomer binnen lekker koel. Zo valt bovendien tot 30 procent energie te besparen.
- Heeft u toch een airco nodig, kies dan voor een energiezuinig exemplaar. Dat levert een besparing op tot 60 euro per jaar en een bijdrage aan een beter milieu.
De tips van Essent zijn wel een beetje voor de hand liggend. Laat het licht niet branden in een kamer die niet gebruikt wordt, vervang gloeilampen, isoleren, neem zuinige elektrische apparaten... Dit geldt ook voor in de winter natuurlijk.
Maar goed, neemt niet weg dat op warme dagen het energiegebruik hoog ligt en het opwekken lastiger gaat (op zonnepanelen na dan)