zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zo weet u dat uw sollicitatiegesprek niet goed ging

10 juni 2015 - Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Hoe u het ook wendt of keert. Hoe zelfverzekerd u ook bent en hoe goed uw uitgangspositie voor die nieuwe baan ook is, het gaat altijd om een assessment van u als persoon.

Dit schrijft Marieke Knippers van Bonque. Soms loopt u met een goed gevoel de interviewruimte uit en weet u dat u het beste van zichzelf hebt laten zien. Maar soms weet u het gewoon niet; was het de starre reactie van de interviewer, of kwam u echt niet over zoals u over wilde komen?


Er zijn een aantal punten waaraan u zou kunnen herkennen dat uw sollicitatiegesprek niét ging zoals u wilde. Gebruik ze in uw voordeel: herkent u zich in veel van de onderstaande punten, dan zijn er misschien nog manieren om de eerste indruk die u heeft achtergelaten, bij te schaven. En herkent u zich in geen van allen? Misschien heeft u dan een prima gesprek gevoerd, en laat uw zelfvertrouwen u gewoon even in de steek.

1. De interviewer is er niet helemaal bij met z’n hoofd
Er kunnen natuurlijk vele persoonlijke redenen zijn waarom een recruiter, HR-medewerker of manager afgeleid kan zijn. Maar over het algemeen kunnen we stellen dat wanneer u zijn of haar aandacht niet vast kunt houden, u geen beste indruk hebt gemaakt. "Uw alarmbellen mogen helemaal afgaan als hij of zij uitgebreid de tijd neemt om een binnenkomend telefoontje te beantwoorden," zegt Knippers.

2. U krijgt alleen maar simpele vragen
Knippers: "Misschien bent u opgelucht dat u geen lastige kwesties voor de voeten krijgt, maar meestal is het geen goed teken als u alleen maar makkelijke vragen krijgt. Is de persoon in kwestie echt geïnteresseerd, dan zal hij of zij u het  vuur aan de schenen willen leggen en echt tot op de bodem uit willen zoeken hoe u in elkaar steekt."

3. Er vindt geen dialoog plaats
Hij of zij stelt een vraag, en u geeft een antwoord. Dan wordt er weer een vraag gesteld, en geeft u weer antwoord. Er is geen sprake van echte persoonlijke interactie, maar het wordt een soort kruisverhoor. In de beste sollicitatiegesprekken worden er onderlinge raakvlakken ontdekt en van persoon tot persoon een connectie gelegd. Niet gebeurd? Don’t count on it.

4. Er wordt niet gevraagd wanneer u kunt beginnen
U staat buiten na het sollicitatiegesprek u realiseert zich dat de interviewer helemaal niet heeft gevraagd per wanneer u kunt beginnen. Dit is echt een slecht teken: als deze persoon een toekomstperspectief voor u ziet binnen zijn bedrijf, zal hij zeker weten over de vervolgstappen na hebben gedacht. Wordt de vraag ‘Per wanneer zou u kunnen beginnen?’ u dus niet gesteld, dan zijn de kansen vrij klein dat u wordt aangenomen. Niet nihil, maar wel klein.

5. Over uw salaris wordt niet gepraat
In dezelfde categorie: als een werkgever echt geïnteresseerd is, zal de interviewer tijdens het sollicitatiegesprek te weten willen komen of ze u kunnen betalen. "Vragen naar een salarisindicatie is dus een teken dat ze oprecht interesse in u hebben; wordt de vraag niet gesteld, dan kon het ook nog wel eens zijn dat de interesse er (nog) niet is," stelt Knippers.

6. Het gesprek eindigt eerder dan u verwachtteMeestal krijgt u van tevoren een indicatie hoe lang het sollicitatiegesprek gaat duren. (En zo niet: vraag daar dan om!) Als het gesprek vervolgens veel eerder stopt dan de vooraf gegeven tijdsindicatie, kan dat een teken zijn dat de interviewer afgehaakt is voordat hij het volledige interviewprotocol heeft doorgewerkt. Meestal niet echt een goed teken.

7. De vervolgstappen na het sollicitatiegesprek worden niet besproken
Knippers: "In de meeste gevallen wordt er niet binnen één gesprek over uw lot bepaald. De meeste werkgevers plannen meerdere gesprekken in met kandidaten en het getuigt van stijl om alle kandidaten van tevoren in te lichten over de stappen in het sollicitatieproces. Wordt er helemaal niet aan u uitgelegd wat de vervolgstappen zijn, dan kan het zijn dat de interviewer überhaupt niet van plan is om een vervolggesprek met u in te plannen."


Ging uw gesprek écht zo slecht?
De meeste mensen worden heel zelfbewust tijdens en na een sollicitatiegesprek; het is dus niet raar om u wat onzeker te voelen over uw prestaties. Heeft u geen echte aanwijsbare reden om u slecht te voelen over het gesprek, doe dat dan ook niet en handel er al helemaal niet naar: de kans bestaat dat u uw eigen glazen ingooit als u zich onnodig gaat verontschuldigen.

Damage control
Maar heeft u het echt verpest, dan zijn er veel manieren om uzelf na een beroerd sollicitatiegesprek te redden van absoluut gezichtsverlies. Wilt u de baan echt heel graag, zorg er dan altijd voor dat u in zo’n geval zelf contact opneemt met het bedrijf en wacht niet af tot u afgewezen wordt. Wees eerlijk, maar niet té eerlijk: verontschuldig u voor de dingen die specifiek mis gingen tijdens het gesprek, en vraag om een tweede gesprek. Verontschuldig uzelf echter nooit voor het totale gesprek.
Knippers stelt: "Een ludieke manier om weer in contact te komen is door een ‘thank you note’ te versturen na het gesprek: dat kan via de mail of, nog persoonlijker, handgeschreven via de post. De ‘thank you note’ is erg gebruikelijk in Amerika, maar nog niet in Nederland. Daardoor komt u verrassend uit de hoek, en toont u nog een keer uw oprechte interesse in de functie. Niet geschoten is altijd mis."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf tips voor een geslaagde salarisonderhandeling
 Wat vertelt een sollicitatiegesprek ons eigenlijk?
 Pas uw Facebook-account aan voor uw sollicitatie
 Intuïtie bepalend bij sollicitaties
 
 
reacties
 
l steel  |   | 
10-06-2015
 | 
14:51 uur
HR-lui zijn soms boefjes, uit op informatie, het uitknijpen van kandidaten, in een of meer gesprekken. Ook belangrijk om misbruik te leren herkennen, en vooraf te checken het vlees in de kuip.
L. van Weel  |   | 
10-06-2015
 | 
15:47 uur
De banen zijn dikwijls al vergeven, intern dan wel in eigen kennissenkring. Werven via advertentie fungeert niet zelden louter als tool om bekendheid te genereren of om strategische info te verkrijgen. Vooralsnog geen erkende instantie die toeziet op een correcte gang van zaken. Of een klachtenmeldpunt voor aangifte van HR-gewoeker.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10