zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Autoverkopend Nederland gooit het op een akkoord

3 juni 2015 - Partijen die allen baat hebben bij het verkopen van meer auto's ‘slachtofferen’ de zakelijke rijder en pleiten voor een hogere bijtelling.

VZR vindt het makkelijk praten als het niet over de rug van de eigen achterban gaat. Alle deelnemende partijen in het akkoord worden bediend. De uitkomst is een compromis geworden.


 
Overeenstemming
Autoverkopend Nederland, verenigd in de BOVAG, RAI en VNA hebben met elkaar overeenstemming bereikt: de bijtelling moet voor vrijwel iedereen omhoog naar twintig danwel 21 procent. Noot: op dit moment kiezen vrijwel alle zakelijke rijders voor een auto met veertien respectievelijk twintig procent bijtelling.
Zelfs de ANWB, de partij die zegt op te komen voor de belangen van de consument, geeft aan dat de bijtelling wel omhoog kan. Onder druk van Natuur & Milieu is het voorstel vervolgens doorspekt met stimulering van de elektrische auto. Iedereen weet echter dat deze auto's zonder de extreme subsidiëring van de overheid nu geen marktkansen hebben. Het lijkt of het aantal van 200.000 elektrische auto's uit het energieakkoord een doel op zich is geworden, terwijl het onduidelijk is of de elektrische auto de beste technologische oplossing is voor de toekomst.
 
Milieu
Milieu is volgens de betrokken partijen blijkbaar alleen van belang als het gaat om elektrisch. Dat de lagere bijtellingscategorieën hebben bijgedragen aan een zakelijk rijdend park met zuinigere, schonere auto’s met veel minder CO2-uitstoot is niet meer relevant, omdat de autoverkopende partijen het ‘marktverstorend’ vinden. Bijtelling is een belasting voor het privé gebruiken van de zakelijke auto. Het daadwerkelijke voordeel is door diverse partijen berekend op een percentage van rond de veertien procent à vijftien procent. In omringende landen ligt de bijtelling ook op dat niveau. Twintig à 21 procent is daarom veel te hoog en voor veel berijders een grote financiële strop ten opzichte van de huidige situatie. Overigens zagen we in december vorig jaar nog dat LeasePlan zich fel verzette tegen de hoogte van de bijtelling in Nederland. LeasePlan pleitte zelfs voor elf procent. Branchevereniging VNA heeft daar blijkbaar andere ideeën over dan haar achterban.
 
Bijtelling per kilometer
Martin Huisman, voorzitter van VZR, hierover: "Wij dringen al heel lang aan op het betalen van bijtelling per gereden privékilometer. Berijders vinden dit het meest eerlijk. Technisch is dit inmiddels geen probleem meer, in 2020 al helemaal niet. Wij zouden het onverstandig vinden als dit doel onbenoemd gelaten wordt in Autobrief 2. Daarnaast is zakelijke mobiliteit onlosmakelijk verbonden met mobiliteitsbudgetten en deze moeten toch ook echt fiscaal ondersteund gaan worden."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Stationmodellen meest geleasde auto's in april
 Bijtellingspercentage leaseauto’s structureel te hoog
 'Wiebes draait lage bijtelling de nek om'
 Uitstel Autobrief gunstig voor zakelijke rijder
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10