zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander ergert zich aan weer, taal en mentaliteit op vakantie

27 mei 2015 - De zomervakantie is voor Nederlanders niet alleen ontspanning en plezier. Ergernissen tijdens vakantie komen regelmatig voor. Vier op de tien vakantiegangers heeft zelfs weleens een mislukte vakantie meegemaakt.

Deze worden vooral veroorzaakt door een tegenvallende accommodatie of reis. Desondanks gaan we graag op vakantie. Slechts dertien procent is de afgelopen vijf jaar niet op zomervakantie geweest. Dit blijkt uit marktonderzoek van Multiscope onder 1.151 Nederlandse consumenten.



Accommodatie of reis zorgt voor mislukte vakantie
De oorzaak van 44 procent van de mislukte vakanties ligt vaak aan een tegenvallende accommodatie of reis. Slecht weer veroorzaakt een kwart van de mislukte vakanties. Daarnaast zorgt ruzie of irritatie met het reisgezelschap (zeventien procent) en ziekte op vakantie (twaalf procent) voor vakanties die in het water vallen. Ondanks dat een mislukte vakantie altijd op de loer ligt, is de helft van de Nederlandse consumenten de afgelopen vijf jaar elk jaar met zomervakantie geweest. Slechts dertien procent heeft de afgelopen vijf jaar geen enkele keer de koffers gepakt rondom de zomer. De belangrijkste redenen om vakantie te laten schieten zijn geld- of tijdgebrek en persoonlijke omstandigheden, zoals ziekte. Slechts een enkeling heeft gewoonweg geen behoefte of zin om op vakantie te gaan.

Drukte en rijgedrag zorgt voor frustratie tijdens reis
De helft van de vakantiegangers gaat met de auto op reis. Voor 60 procent van deze vakantiegangers is er tijdens de reis sprake van frustratie. De grootste frustraties zijn drukte of files (28 procent), rijgedrag van andere weggebruikers (21 procent) en wegwerkzaamheden (zeventien procent). Gelukkig is er onderling weinig frustratie. Slechts dertien procent heeft onderweg onenigheid binnen het reisgezelschap. In vier op de tien gevallen zijn de kinderen op de achterbank hiervan de oorzaak.

Weer, taal en mentaliteit zijn grote ergernissen
Naast Nederland zijn de populairste vakantielanden Frankrijk, Spanje en Duitsland. Vakantie in deze landen heeft ook zijn mindere kanten. De grootste ergernis in Frankrijk is de taalbarrière (28 procent). Frans vindt men een lastige taal en Fransen kunnen of willen geen Engels spreken. Daarnaast hekelen vakantiegangers in Frankrijk de mentaliteit van de Fransen (tien procent). Het weer is voor vakantie in Nederland (59 procent) en Duitsland (tien procent) een ergernis. Daarnaast vindt de vakantieganger Nederland duur (acht procent) en druk (zeven procent). Over Spanje klagen we over de afstand (acht procent), de taal (zeven procent), de mentaliteit (vijf procent) en de hitte (vier procent).

 
 Doorsturen   12 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Dataverkeer apps in buitenland kost fortuin
 Bijna 110. 000 Nederlanders op Cruisevakantie in 2014
 Vakantie voorbij: terug naar de rommel, de stapels, de chaos?
 Gevaar Bring Your Own Cloud is niet op vakantie
 
 
reacties
 
Loes  |   | 
29-05-2015
 | 
15:28 uur
Wat ik niet begrijp is dat veel mensen het zichzelf blijkbaar aandoen. Ze irriteren zich in het verkeer, maar kiezen er toch iedere keer weer voor om met de auto op vakantie te gaan. Budgettaire overwegingen kunnen bij hele korte afstanden een reden zijn, maar bij langere afstanden - bijv. Zuid Spanje - is het vliegtuig vaak zelfs goedkoper. Ik begrijp niet waarom men dan zo 'blijft hangen'.
Peter  |   | 
29-05-2015
 | 
17:35 uur
>De grootste ergernis in Frankrijk is de taalbarrie&#768;re (28 procent). Frans vindt men een lastige taal en Fransen kunnen of willen geen Engels spreken.<

Ik hoor daar niet bij en daarom heb ik nooit problemen in Frankrijk. Ik heb echter altijd geredeneerd dat je je in moet zetten je in een gastland verstaanbaar te maken. Veel mensen vergeten de primaire reden waarom Fransen dat niet kunnen: Geen ondertiteling op de TV maar alles nasynchroniseren, net als de Duitsers, Italianen en Spanjaarden overigens. Alsof die laatste twee wél gemakkelijk verstaanbaar zijn...
danser  |   | 
29-05-2015
 | 
17:41 uur
waarom je ergeren aan de fransman, die geen engels spreekt; ik denk dat de fransman zich ergert aan het feit dat de meeste nedelanders geen frans spreken en waarom niet??? of wordt het niet meer onderwezen op school en daar erger ik me nou aan!
uil  |   | 
29-05-2015
 | 
17:44 uur
'Man kann sich den ganzen Tag wohl ärgeren, man ist nicht dazu verplichtet'.
Michael  |   | 
29-05-2015
 | 
18:26 uur
Engels is geen ''verplichte'' taal binnen EU. Ze hoeven niet naar Frankrijk gaan of leren ze Frans! De Fransen denken waarom Engels leren terwijl Frans toen lingua franca was. Ik ben het mee eens dat zij Engels niet hoeven praten.
Emmy  |   | 
29-05-2015
 | 
18:44 uur
Als ik in Frankrijk ben spreek ik Frans, net als de Fransen. De klagers zien het blijkbaar als een recht dat de Fransen Engels tegen hen spreken, in plaats van als een gunst.
Als het je niet aanstaat moet je in Nederland blijven met vakantie.
Anderzijds: als de Fransen echt aan je willen verdienen, spreken ze vaak ineens wel Engels...
Bekaert Jan  |   | 
29-05-2015
 | 
19:32 uur
Het probleem is al zo oud als het toerisme zelf.
Met hoffelijkheid geraak je al een heel eind weg, aan beide kanten. M.a.w. als je de taal niet spreekt kan je vlug enkele woorden leren zodat je
toont dat je de mensen respecteert.
Vlamingen spreken doorgaans vlot Frans, Engels, een aardig mondje Duits en dikwijls nog Spaans of een andere taal uit de eurozone en dat doen we ook automaticsh als we deze landen bezoeken.
Het is inderdaad geweten dat Frans, Duits en Engels sprekenden het normaal vinden dat zij in hun taal worden aangesproken en er verontwaardig over doen als dit niet gebeurt.
Anderzijds je kan moeilijk verwachten dat iedereen in Europa Nederlands, of een Scandinavische taal spreekt om maar een paar voorbeelden te geven.
Zelfs veel (gelukkig niet alle) Franstaligen in België vinden een passieve kennis van het Nederlands niet aan de orde. Ga maar eens naar Brussel of gewoon naar onze Vlaamse (!) kust.
willie  |   | 
29-05-2015
 | 
20:44 uur
Waarom zou de Fransman Engels spreken met een Nederlander? Dat is toch al te gek. Wie naar Frankrijk gaat moet er maar voor zorgen dat hij een woordje Frans praat. Pure beleefdheid.
Toon Van Kerckhove  |   | 
29-05-2015
 | 
21:30 uur
Probleem zo oud sinds de mensen zich begonnen te verplaatsen. Ga er nooit van uit dat de andere je zal wel verstaan, of dat er een gemeenschappelijke vreemde taal is die jullie allebei begrijpen. Wij doen zaken in vijf talen, het is altijd hard werken. Als een land je echt interesseert om op vakantie te gaan: doe dan de moeite om goed de basistaal te leren. Meestal ga je niet één keer naar een land dat je interesseert, maar je gaat verschillende keren terug naar andere streken in dat land. Pas op: basistaal leren kost moeite om het goed te doen en dit is zeker in één jaar niet rond. Terwijl je de vreemde taal leert, zal je zeker elementen en feiten over dat land leren. Dat maakt het allemaal veel verstaanbaarder en leuker. Vreemde taal? Doe zelf de moeite! Een rondreis in India? Ik hoef niet met de locals te kunnen praten. Maar in Frankrijk, Italië wil ik wel communiceren. Dus leer Frans, Italiaans etc. Je wereld zal een pak breder opengaan
Jan Sleumer  |   | 
30-05-2015
 | 
12:33 uur
Als er in Frankrijk Spanjaarden zouden wonen, zou ik veel vaker gaan!
Jeroen Meefout  |   | 
1-06-2015
 | 
13:25 uur
Als je het niet prettig vindt dat de Fransen alleen hun eigen taal spreken, of als je je aan de Franse mentaliteit ergert, dan kies je toch gewoon een andere vakantiebestemming. En je kunt ook wel een beetje moeite doen om wat Frans te leren. Als je de taal eenmaal een beetje spreekt en enigszins weet hoe de Franse etiquette is, merk je wat een prettige, behulpzame mensen de Fransen eigenlijk zijn. Heb het zelf in Frankrijk bijna altijd erg naar mijn zin gehad; zelfs in het hectische Parijs.
Chantal  |   | 
16-06-2015
 | 
16:45 uur
Wat lees ik nou :''Frans vindt men een lastige taal en Fransen kunnen of willen geen Engels spreken''! Nou breekt mijn klomp! De Nederlanders krijgen evenveel jaren Frans op school als de Fransen Engels krijgen, dus als de Nederlandse toerist het vertikt Frans te speken of er op school met de pet naar heeft gegooid tijdens de Franse les, moet 'ie datzelfde de Fransen niet kwalijk nemen :)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10