Waarom zou uw bedrijf een Agile Coach nodig hebben?
22 mei 2015 -
In het tijdperk van verandering en digitale innovatie, blijven klanten de focus voor alle bedrijven die op zoek zijn naar succes.
Maar één ding dat drastisch is veranderd in deze nieuwe digitale context is het hectische ritme van de behoeften en smaken van de klanten. Bedrijven, vooral de online spelers, moeten hun doelgroep op de voet volgen, om hun wensen te kunnen reflecteren, en ze op deze manier tevreden houden: what you want-what you get…
Om voortdurend op de hoogte te zijn van alles terwijl ze interessante content moeten creëren is geen gemakkelijke opdracht voor merken. In een dergelijke stressvolle situatie, is de rol van de agile coach (oftewel: de globale versie van de scrum master) meer en meer relevant. Maar wat is nu precies een agile coach? En waarom zou uw bedrijf er één nodig hebben? Torsten Wunderlich, agile coach bij STYLIGHT geeft inzicht in zijn baan.
STYLIGHT: Wat is een agile coach?
Torsten Wunderlich: "Een agile coach is een professional die verantwoordelijk is voor het behendig houden van taken en de workflow. In een wereld die zo snel verandert, is het doel van de agile coach om projecten van de onderneming en de dagelijkse taken zo wendbaar als de behoeften van de klant te maken. Daarnaast ook de bedrijfscultuur in leven te houden tijdens veranderingen en stress."
STYLIGHT: Wat is het fundamentele verschil tussen de scrum masters en agile coaches?
TW: "Terwijl scrum masters zijn gericht op een team, en slechts één team tegelijk, hebben agile coaches een grotere en meer algemene visie van het bedrijf en de medewerkers. Een agile coach kan van toepassing zijn op elke afdeling, omdat het hun taak is om de teamleden te helpen zich te ontwikkelen. Agile coaches werken als zogenaamde development change agents, en geven medewerkers de kracht en touwtjes in handen om te beslissen hoe ze zelf beter kunnen werken. Het is niet de taak van een agile coach om te bepalen hoe de problemen moeten worden opgelost maar om problemen te identificeren. Eens het team bewust is van struikelpunten kunnen zij achterhalen wat de beste oplossingen zijn. De agile coach werkt in dezelfde zin als adviseur."
STYLIGHT: Is agile coaching meer geschikt voor start-ups of grote bedrijven?
TW: "Beide. Agile praktijken zijn niet van toepassing op de grootte van een bedrijf, maar voor de problemen die bedrijven hebben. Agile implementeren is de juiste tactiek bij het ontwikkelen van producten en diensten die rechtstreeks beïnvloed worden door verandering van de klant."
STYLIGHT: Kunt u uitleggen wat de beste agile werk methoden zijn?
TW: "De belangrijkste taak is om projecten, taken en workflow transparant te maken. Een hulpmiddel om dit te doen is de visualisatie van verschillende taken op whiteboards, zodat collega´s van andere divisies deze ook kunnen aanschouwen. Collega´s kunnen synchroniseren en andere teamleden helpen op basis van hun ervaringen vanuit hun divisie. Deze transparantie is hier bij STYLIGHT ook verbeterd dankzij de rituelen zoals dagelijkse stand-ups, waarbij collega's openlijk hun projecten presenteren, of retrospectieven, waar de projecten worden geëvalueerd. Transparantie maakt het mogelijk om snel aan te passen aan veranderingen, omdat alle projecten van tevoren worden gedeeld, wat op zijn beurt teamwork stimuleert."
STYLIGHT: Wanneer is agile coaching succesvol?
TW: "In de agile community is er nog een belangrijke discussie met betrekking tot hoe we ons succes bepalen. Uiteindelijk kunnen wij alleen ons succes meten wanneer het team dat we coachen – precies zoals een trainer van een voetbalteam zou doen – ook succesvol is. Dit is uiteindelijk project gebonden en zorgt op langere termijn voor resultaat."
Top vier tips voor bedrijven die agile willen implementeren
Maak taken en workflow transparant
Leid medewerkers op in dagelijkse agile rituelen
Maak er een experiment van de agile manier van werken dat zou kunnen slagen of mislukken