zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gemiddelde dekkingsgraad pensioenfondsen gelijk gebleven

6 mei 2015 - De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in de maand april gelijk gebleven op 104 procent.

In het eerste deel van de maand leken stijgende aandelenrendementen voor een lichte stijging te zorgen, maar in de laatste dagen van april zorgden met name tegenvallende berichten over de Amerikaanse economie voor een lichte terugval. Door deze berichten was er in de laatste dagen van de maand sprake van een rentestijging en een daling van de aandelenkoersen.


De beleidsdekkingsgraad (gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden) is met één procentpunt gedaald en stond per eind april op 108 procent. Dat is twee procentpunt onder de grens om te kunnen beginnen met indexeren.
Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt.

Gevolgen huidige dekkingsgraad
Pensioenfondsen mogen hun beleidsbeslissingen sinds 1 januari 2015 niet meer baseren op de actuele dekkingsgraad, maar moeten dit doen op basis van de zogeheten ‘beleidsdekkingsgraad’. Deze is gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden. Bij een beleidsdekkingsgraad onder de 110 procent kunnen pensioenfondsen niet indexeren.
"Hiermee blijft de kans op indexatie de komende jaren klein," aldus Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij de afdeling Retirement & Financial Management van Aon Hewitt. "Doordat de actuele dekkingsgraad al geruime tijd onder de beleidsdekkingsgraad ligt, zal de beleidsdekkingsgraad verder dalen. Daarnaast moeten veel pensioenfondsen een herstelplan opstellen en dat uiterlijk 1 juni indienen bij De Nederlandsche Bank."

Sterkere stijging rente nodig voor indexatie
De stijging van de rente eind april is niet voldoende om pensioenfondsen in een positie te brengen dat (volledige) indexatie mogelijk is. Daarvoor zijn een langdurig stijgende rente en op zijn minst stabiele, maar bij voorkeur stijgende aandelenkoersen nodig. Gezien de omvang van het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank lijken aanhoudende sterke rentestijgingen de komende periode echter onwaarschijnlijk. Door de stijging van de rente daalde de waarde van de pensioenverplichtingen in de maand maart met 3,4 procent. Dit effect werd grotendeels gecompenseerd door een daling van de obligatieportefeuille van 4,7 procent.

Aandelenrendementen en overige beleggingsrendementen negatief
De tegenvallende berichten over de Amerikaanse economie (met dalende Amerikaanse aandelen als gevolg) zorgden voor een daling van de aandelenportefeuille met 1,1 procent. Ook vastgoed kende een negatief rendement (van 3,6 procent). In totaal nam de beleggingsportefeuille af met gemiddeld 3,2 procent.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Gemiddelde dekkingsgraad daalt tot onder wettelijk minimum
 Nederlanders kiezen nog niet massaal voor beleggingspensioen
 Pensioenuitkering beschikbare premieregeling daalt sterk
  Gemiddelde dekkingsgraad pensioenfondsen gestegen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10