Eén op de drie Nederlandse werknemers was niet vrij op 5 mei
6 mei 2015 -
Een derde van de werkende Nederlanders kreeg dit jaar op Bevrijdingsdag geen vrij van de baas. Dit terwijl het merendeel (83 procent) van de werknemers aangeeft dat zij het belangrijk vinden om stil te staan bij de bevrijding.
Zij pleiten daarom voor een standaard vrije dag op 5 mei. Dat blijkt uit onderzoek van Wetten van de Werkvloer, een platform van NationaleVacaturebank, onder 1.000 Nederlandse werknemers in het kader van Bevrijdingsdag op 5 mei.
CAO
Ruim de helft van de ondervraagden geeft aan eens in de vijf jaar vrij te krijgen op Bevrijdingsdag. In de meeste gevallen (65 procent) is dit via de cao bepaald. Van de werknemers die geen cao hebben, krijgt vijf procent toch vrij van de baas. Een op de vijf respondenten hoeft nooit te werken op 5 mei en kan daarom elk jaar de bevrijdingsfestivals aflopen. Olga Kleinlooh van NationaleVacaturebank: ‘Er is geen eenduidige richtlijn voor Bevrijdingsdag als feestdag. Zo is in overheidscao’s vastgelegd dat werknemers elk jaar op 5 mei vrij zijn, terwijl andere cao’s voorschrijven dat het eens in de vijf jaar een vrije dag is. Is er geen geldende cao, dan bepaalt de werkgever of Bevrijdingsdag een vrije dag betreft. Al met al ontstond er de afgelopen weken in veel organisaties onduidelijkheid. Een heldere regelgeving voor het hele land zou wellicht veel verwarring en onbegrip kunnen voorkomen.’
Dertien procent Nederlanders geeft niets om Bevrijdingsdag
Dat Bevrijdingsdag nog op veel sympathie kan rekenen, blijkt uit het feit dat een ruime meerderheid (83 procent) van de werknemers zegt het belangrijk te vinden om bij de bevrijding stil te staan. Ruim een op de tien (dertien procent) ziet de feestdag echter net zo lief verdwijnen. Zij geven aan Bevrijdingsdag onzin te vinden en liever vrij te krijgen op bijvoorbeeld Goede Vrijdag. Vier procent wil wel altijd vrij op 5 mei, maar dan vooral om de bevrijdingsfestivals te bezoeken.
Onbegrijpelijk dat dertien procent zegt niets te geven om Bevrijdingsdag.
Duidelijke regelgeving zou een hoop verwarring kunnen voorkomen. Nu komt het er op neer dat de baas zelf bepaalt of er gewerkt wordt of niet. Dan is het vrij logisch dat hij/zij de deuren niet sluit.
Ik verwacht eerlijk gezegd dat er bij een soortgelijk onderzoek naar andere feestdagen, het percentage van de ondervraagde aangeeft niks te geven om de desbetreffende feestdag, vele malen hoger ligt.
Denk hierbij aan Pasen, Hemelvaartsdag en Pinksteren.