Centraal akkoord: twee jaar lang geen loonstijging
14 oktober 2003 -
De lonen worden de komende twee jaar vrijwel bevroren. Kabinet, vakcentrales en werkgevers hebben dat dinsdag na wekenlang moeizaam onderhandelen afgesproken tijdens het najaarsoverleg.
In ruil voor de loonmatiging is het kabinet bereid een aantal bezuinigingen in de sociale zekerheid te verlichten.
Geen loonstijging Bonden en werkgevers hebben toegezegd dat de CAO-lonen in 2004 niet zullen stijgen, maar dat er wel ruimte blijft voor eenmalige resultaatgebonden uitkeringen. Voor 2005 is de afspraak minder hard. Hele kleine loonstijgingen zijn dan mogelijk. Het kabinet besloot eerder al dat de lonen in de collectieve sector en de uitkeringen niet zullen stijgen.
Concurrentiepositie Door bevriezing van de lonen gaan de arbeidskosten van bedrijven omlaag en stijgt de werkgelegenheid. Ook verbetert hun concurrentiepositie, die de afgelopen jaren internationaal gezien sterk is verslechterd.
Afschaffing VUT uitgesteld In ruil voor de loonafspraak stelt het kabinet het afschaffen van de VUT- en prepensioenregelingen met een jaar uit tot 2006. Voor april 2004 hopen kabinet en sociale partners overeenstemming te bereiken over een overgangsregeling en een nieuw stelsel voor het vroegpensioen.
Concessie WAO Het kabinet deed ook concessies in de WAO, waardoor er na jarenlang soebatten eindelijk overeenstemming is bereikt. Als de instroom in 2007 is gedaald gaat de uitkering omhoog en verdwijnt de WAO-boete voor werkgevers. Ook worden gedeeltelijk arbeidsongeschikten niet gekort op hun uitkering als ze een verdienende partner hebben.
WW-ingrepen uitgesteld Ingrepen in de WW zijn uitgesteld. Het kabinet komt volgend jaar met een toekomstplan voor de WW en laat zich daarbij adviseren door werknemers- en werkgeversorganisaties. Het zegde dinsdag wel alvast toe dat ontslagvergoedingen niet in mindering worden gebracht op de WW-uitkering.
Ziekenfondspremie Om de extra kosten voor de zorg die iedereen volgend jaar voor de kiezen krijgt te compenseren trekt het kabinet eenmalig 200 miljoen euro uit. Ziekenfondsverzekerden betalen hierdoor 24,50 euro minder premie.
Begrotingstekort Loonmatiging levert over twee jaar 800 miljoen euro op. Verder komt er geld vrij voor verzachting van de bezuinigingen omdat het kabinet de invoering van de levensloopregeling met twee jaar uitstelt tot 2006. De Geus sluit niet uit dat het begrotingstekort volgend jaar iets verder zal oplopen dan de voorziene 2,4 procent.
Leden Het kabinet bespreekt het sociaal akkoord vrijdag, als de sociale partners hun loonafspraak zwart-op-wit hebben gezet. De voorzitters van de vakcentrales en werkgevers moeten het resultaat nog ter goedkeuring voorleggen aan hun leden.