zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ouderen: handen af van het spaargeld

24 april 2015 - Minister Dijsselbloem gaat de spaartaks volgend jaar aanpakken. Geen moment te vroeg. Uit nieuw onderzoek van de Unie KBO blijkt dat ouderen flink interen op hun spaargeld. Ze zijn van mening dat de overheid een deel ervan moet vrijstellen in het nieuwe belastingstelsel.

Directeur Manon Vanderkaa: "Senioren sparen voor toekomstige zorgkosten en onvoorziene uitgaven. Dat is verstandig in tijden van bezuinigingen en onzekerheid. Maar dan moet de fiscus het spaargeld niet te zwaar belasten."


De Unie KBO, de grootste seniorenorganisatie van Nederland, ondervroeg 300 senioren naar hun inkomsten en vermogen. 30 procent van hen geeft aan geen eigen vermogen (spaargeld en/of eigen huis) te hebben. Van de senioren met eigen vermogen heeft 77 procent een eigen huis.

Rijke ouderen?
"Het beeld van de 'rijke ouderen' moet genuanceerd worden," stelt Manon Vanderkaa. "De verschillen tussen ouderen zijn erg groot. Zo blijkt uit ons onderzoek dat 33 procent van de ondervraagden een spaartegoed van 5.000 euro of minder heeft. Dat is een te kleine buffer voor zorgkosten en onvoorziene uitgaven."
Het aanpakken van de vermogensrendementsheffing krijgt bijval van de KBO. Manon Vanderkaa: "Driekwart van de ondervraagden is tegen de spaartaks van vier procent. Ze vinden het onrechtvaardig dat er in deze tijd een heffing van vier procent betaald moet worden over het spaargeld." Het heffingspercentage wordt door 86 procent van deze senioren te hoog bevonden. Ruim de helft van de respondenten vindt dat dit percentage maximaal een procent moet zijn.

Toeslag verdwijnt
In een nieuw belastingstelsel moet een gedeelte van het opgebouwde spaargeld worden vrijgesteld van belasting, vindt 93 procent van de respondenten. Vanaf 2016 vervalt de ouderentoeslag; dat is een verhoging van het heffingsvrije vermogen voor ouderen met een laag inkomen. Deze verhoging bedraagt maximaal 27.984 euro. In 2016 zien ouderen met een klein (aanvullend) pensioentje die wat geld gespaard hebben voor hun oude dag, hun spaargeld boven de 21.330 euro al belast. Uit de koopkrachtplaatjes van het Nibud weten we deze groep al hard wordt geraakt door kabinetsmaatregelen.

Ouderenregeling
Zo'n 60 procent van de respondenten vindt dat er in het nieuwe belastingstelsel een aparte regeling moet komen alleen voor senioren, waarbij vooral meer rekening moet worden gehouden met de hogere zorgkosten. Manon Vanderkaa: "Onze leden voelen de tijdgeest goed aan. De koopkracht daalt het sterkst bij ouderen met hogere zorgkosten. Het zou voor iedereen mogelijk moeten zijn om een financiële buffer op te bouwen en die kosten op te vangen. Een nieuw belastingstelsel moet een vertaling zijn van die wens en die realiteit."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ‘Belasting over spaargeld mogelijk onrechtmatig’
 Zo haalt u meer rendement uit uw spaargeld
 Grootste afname spaargeld ooit
 Sparende huishoudens verliezen een miljard euro per jaar
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10