Nederland niet voorbereid op flexibele arbeidsmarkt van de toekomst
22 april 2015 -
Mensen worden steeds ouder. Elk kind dat nu geboren wordt heeft een gemiddelde levensverwachting van 100 jaar. Wat zijn de gevolgen hiervan voor ons (werkend) leven? Slechts negentien procent heeft hier een beeld bij.
Uit onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van Randstad, blijkt er veel weerstand te zijn onder Nederlanders om op oudere leeftijd door te werken, vaker om te scholen en flexibeler te gaan werken. Ruim twee derde van de Nederlanders staat negatief tegenover een arbeidsmarkt met uitsluitend flexibele contracten. 64 procent vindt het een (zeer) slechte zaak dat ouderen op latere leeftijd (moeten) blijven werken en zelf verantwoordelijk zijn voor het financieren van pensioen.
In het onderzoek werden Nederlanders op basis van drie scenario’s ondervraagd over de toekomst van de arbeidsmarkt. Het onderzoek getiteld: Hoe staan Nederlanders tegenover de gevolgen van een 100-jarig leven, werd uitgevoerd door TNS/NIPO onder 1.033 respondenten.
Vaste baan bestaat in de toekomst niet meer
Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt van Randstad Groep Nederland: "Het is zorgelijk dat Nederlanders nog niet voorbereid zijn op de arbeidsmarkt van de toekomst. We ontkomen er namelijk niet aan dat mensen in de toekomst vaker wisselen van baan. Echter, in het onderzoek in aanloop naar de Randstad Awards blijkt de waardering voor vastigheid groot. 56 procent geeft aan een vast contract het belangrijkste criterium te vinden voor goed werkgeverschap. En dat is begrijpelijk, want op dit moment is onze maatschappij nog georganiseerd rondom het vaste contract. Als werkgevers in de toekomst geen zekerheid meer bieden, zullen we ons daar met z’n allen op moeten voorbereiden."
Laat die flexibiliteit nu daar waar ze vandaan komt de VS en de uitzendbureau's dat is namelijk wat zij willen dat het er komt.Laten wij nuchtere Nederlanders nu voor eens en altijd kappen om te luisteren naar de VS en die uitzendbureau's (aandeelhouders want die willen maar een ding geld geld en nog eens geld zien)want echt daar komt niets goeds vandaan of uit.
Ik geloof (ook) niet zo in ver doorgevoerde flexibiliteit. Het is niet goed voor de loyaliteit en mensen worden er niet gelukkiger van. En als de arbeidsmarkt weer eens verandert willen bedrijven goede mensen graag weer aan zich binden. Dat laatste doe je dus blijkbaar niet met een dagloner-constructie. Je mag het bijna niet meer zeggen maar enige zekerheid in het leven over werk en inkomen zorgt voor een volwaardiger bestaan. Doen alsof alles buiten ons om wordt bepaald in een abstracte global economy is echt onzin.
O. Reinstra
|
|
28
-
04
-
2015
|
15
:
31
uur
Randstad doet alsof een flexibele arbeidsmarkt een natuurverschijnsel is waar we ons met z’n allen op moeten voorbereiden. Maar de inrichting van de maatschappij is toch echt een keuze die door mensen gemaakt wordt. En Nederlanders hebben duidelijk geen trek in een nog flexibelere arbeidsmarkt. Kunnen de werkgevers zich daar niet beter op voorbereiden?
Henk Smit
|
|
24
-
10
-
2016
|
19
:
09
uur
Fijn bericht hoor in een samenleving waar je boven de 40 als oud wordt beschouwd.
(en dan spreekt men over herscholen terwijl je weet dat je geen baan krijgt.) Nou ja, leuk voor de bedrijfjes die daar hun geld weer mee verdienen.