21 april 2015 -
De leveringsprijzen van energie zijn ten opzichte van 2012 met ruim zeventien procent gedaald. Uit onderzoek van UnitedConsumers is gebleken dat consumenten met een vast energietarief de hoofdprijs betalen vergeleken met consumenten met een variabel tarief.
Na een piek in 2012 zijn de vastgestelde energieprijzen van januari 2015 gunstig te noemen. Het BTW tarief en de energiebelasting zijn daarentegen flink gestegen.
Consument met vast energietarief betaalt hoofdprijs
De BTW en energiebelastingen zijn de laatste jaren flink gestegen. De belasting op stroom en gas zijn respectievelijk met 67,3 procent en 25 procent omhoog gegaan. "Wie de laatste jaren vóór de dalende energietarieven een vast energietarief voor een paar jaar heeft afgesloten, betaalt nu in verhouding fors meer dan de consument met een variabel energiecontract. De afnemer met een vast energietarief betaalt het hoogste leveringstarief en dus de hoogste belasting daarover," aldus Paul van Selms van UnitedConsumers.
Daling energietarieven, stijging belastingen
Vanaf juli 2012 zijn de gastarieven gedaald met 17,5 procent, en het stroomtarief met 14,7 procent.
De consument wordt echter geconfronteerd met hoge energierekeningen. Naast transportkosten betaalt de klant zich namelijk blauw aan belasting. Ruim 30 procent van de energieprijs bestaat uit BTW en energiebelasting.
Opbouw energietarieven
De helft van de energierekening bestaat uit de kale leveringstarieven voor stroom en gas. De andere helft bestaat uit BTW, energiebelasting en transportkosten van de energie. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de kale gas- en stroomtarieven. Belangrijke factoren zijn weersomstandigheden en de internationale olie- en gasprijzen. Deze komen tot stand door een complexe samenloop van vraag en aanbod, speculatie en wereldpolitiek.