Meer maatschappelijke en economische schade door ICT-fraude
20 april 2015 -
Meer dan tien miljard euro aan schade, extreem lage pakkansen, dramatische gevolgen voor zowel individuele slachtoffers als de samenleving als geheel en veel ‘gewin’ voor de fraudeurs.
Dat zijn enkele van de conclusies uit het rapport 'Fraude loont… nog steeds' van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT). Dit rapport, een vervolg op de quick scan ‘Fraude loont’ uit 2012, wordt op 24 april tijdens de topconferentie ‘Fraude Loont… nog steeds’ overhandigd aan Ard van der Steur, minister van Veiligheid en Justitie. Tijdens de topconferentie wordt onder meer ingegaan op de vraag hoe deze fraude duurzaam kan worden bestreden.
Schade en onrust
De toekomst van ICT en de rol die fraude daarbij speelt, levert niet alleen zeer grote economische schade op maar ook toenemende maatschappelijke schade en onrust, aldus het rapport. Fraudeurs blijven innoveren en met behulp van ICT frauderen zij steeds efficiënter en richten zij steeds meer schade aan. Met alle gevolgen voor zowel de samenleving als individuele slachtoffers van dien. Fraudebestrijders hebben weliswaar ook de beschikking over technische hulpmiddelen, met name om fraude te detecteren, maar kennen veel meer obstakels bij de praktische invoering hiervan.
Er is een aantal goede initiatieven gaande, maar als geen rekening wordt gehouden met de technologische vooruitgang en de kansen en risico’s die dit met zich meebrengt, zijn deze gedoemd hun waarde te verliezen. Een toekomstbestendige fraudeaanpak is cruciaal, zo geven onderzoekers Alex van Geldrop MSc (Stichting Toekomstbeeld der Techniek) en prof.dr.ir. Theo de Vries (Universiteit Twente) in het rapport aan.