zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Mannen en vrouwen nog steeds ongelijk beloond

15 april 2015 - Ondanks dat ongelijke beloning tussen mannen en vrouwen al jaren op de agenda staat, verandert er weinig. Duidelijk is dat het een hardnekkig en complex probleem is dat in veel sectoren voorkomt.

In 2011 onderzocht het College voor de Rechten van de Mens de Nederlandse ziekenhuizen en ontwikkelde een instrument om het beloningsbeleid door te lichten.  


De komende tijd onderzoekt het College het beloningsbeleid van hogescholen. Met het onderzoek creëert het College inzicht in de problematiek en de valkuilen in het beloningsbeleid. Dit maakt het mogelijk om structurele maatregelen hiertegen te nemen. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap financiert het onderzoek, dat is opgenomen in het Nationaal Actieplan Arbeidsmarktdiscriminatie van het kabinet. Dit najaar presenteert het College de resultaten van het onderzoek. Binnenkort start eenzelfde onderzoek in de financiële sector.

Vrouwen verdienen minder
Nog steeds verdienen vrouwen tussen de vier en acht procent minder dan mannen, bij gelijkwaardig werk en evenveel ervaring. Gelijk belonen betekent niet dat alle werknemers precies hetzelfde salaris moeten krijgen. Er zijn goede redenen om iemand meer te betalen, bijvoorbeeld meer relevante werkervaring. Als er geen goede verklaring is voor het salarisverschil tussen een man en een vrouw is er sprake van ongelijke beloning. Het ongelijk belonen gebeurt vaak niet bewust. Juist daarom is het van belang om werkgevers ervan te doordringen dat er verandering nodig is. Zij dragen de verantwoordelijkheid voor het gelijk belonen van mannen en vrouwen.

Wetsvoorstel
Er is ook politieke aandacht voor ongelijke beloning. Binnenkort bespreekt de Tweede Kamer het wetsvoorstel van Kamerlid Yücel. Dit wetsvoorstel is volgens het College een goed voorbeeld van een structurele maatregel tegen ongelijk beloning. Het wetsvoorstel verplicht werkgevers de ondernemingsraad jaarlijks te informeren over de beloningsverhouding en te betrekken bij beleid over gelijke beloning tussen mannen en vrouwen. Ook moeten werkgevers cijfers over belonings(on)gelijkheid tussen mannen en vrouwen opnemen in hun jaarverslag. Daarbij zijn zij verplicht eventuele verschillen te verklaren en aan te geven hoe zij dit aan willen te pakken.

Ziekenhuizen aan de slag na onderzoek
Het onderzoek naar het beloningsbeleid van de Nederlandse ziekenhuizen maakte duidelijk dat vrouwen gemiddeld genomen in alle onderzochte functiegroepen lager werden beloond dan mannen. Dit varieerde van enkele tientjes tot een paar honderd euro per maand. De uitkomsten van het onderzoek maakten het de ziekenhuizen mogelijk om ongelijke beloning aan te pakken. Inmiddels hebben zeventien van de achttien betrokken ziekenhuizen maatregelen genomen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bonte Vrouwen: vrouwen op weg naar de top
 Vrouwen in Oost Europa lopen voorop in de weg naar senior management
 Mannen en vrouwen nog steeds niet gelijk behandeld op de werkvloer
 Zes kenmerken van succesvolle zakenvrouwen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10