zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Goede beurs kost huiseigenaren met woekerpolis tien miljard

14 april 2015 - De beurzen breken record na record. En dat is goed nieuws voor alle beleggingsproducten in Nederland, dus ook voor woekerpolissen. Maar schijn bedriegt, want huiseigenaren met woekerpolissen lopen juist bij een stijgende beurs miljarden euro’s rendement mis.

Dit stelt Jeffrey Leichel, voorzitter van Stichting ODIN.



Hoger rendement, nog hogere kosten
De sterke stijging op de beurs leidt eindelijk weer eens tot positieve rendementen in woekerpolissen. Dat lijkt goed nieuws, maar wat veel woekerpolishouders zich niet realiseren is dat een hoger rendement in woekerpolissen ook leidt tot veel hogere kosten in de polis. Een belangrijk deel van de waardestijging verdwijnt zo weer in de zakken van de verzekeraars. En dat is niet nodig want er zijn goedkopere alternatieven in de markt.

800.000 polissen, tot 15.000 euro per polis 
Stichting ODIN heeft berekend dat tien goede beursjaren in een woekerpolis in de hypotheek tot wel 15.000 euro minder waarde kan opleveren dan in een moderner beleggingsproduct met lagere kosten. Als in zo’n periode dan ook nog één of twee slechte beursjaren zitten, en dat is onvermijdelijk, dan lopen de verschillen nog veel sterker op. Voor alle hypotheekpolissen samen betekent dit zeker tien miljard euro minder opbrengst. Stichting ODIN vindt dit 'beurswinst-verlies' onacceptabel en pleit bij de politiek dan ook al enige tijd voor het volledig uitbannen van woekerpolissen.

Juist woekerpolis in hypotheek kwetsbaar
In de laatste jaren is steeds duidelijker geworden hoeveel productdefecten in woekerpolissen zitten en wat voor schade ze aanrichten. Juist woekerpolissen in hypotheken hebben het meeste last van deze productdefecten. Dat komt door de relatief hoge inleg, hoge verzekeringen en lange looptijden van deze polissen. Het zijn de winst-toppers van de verzekeraar. En omdat deze woekerpolissen ook nog eens zijn verpand aan de geldverstrekker, lukt het niet om zonder professioneel advies op de juiste wijze van zo’n polis af te komen. Die extra barrière levert verzekeraars miljarden extra winst op.

Het beleggingsfeest stopt een keer
De huidige koersstijgingen zijn vooral te danken aan het zeer ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. Dat feest stopt een keer. Zowel Minister Jeroen Dijsselbloem als DNB president Klaas Knot waarschuwen al voorzichtig voor de eerste luchtbellen op de beurs. Een flinke correctie in de komende jaren is onvermijdelijk. Die correcties, zo weten we uit het recente verleden, hebben een enorme impact op juist weer de woekerpolissen. En zo wordt de woekerpolishouder bij een stijgende beurs tekort gedaan en heeft hij bij een dalende beurs dubbel pech.

Activeren is niet genezen
De Autoriteit Financiële Markten legt momenteel strengere regels op aan verzekeraars om sneller consumenten te helpen met vooral woekerpolissen in hypotheken. Dat wordt activeren genoemd en houdt in dat consumenten alternatieven moeten worden aangeboden voor hun huidige woekerpolis. Nader onderzoek van de Vereniging Woekerpolis.nl laat echter zien dat dit activeren in slechts een zeer klein aantal gevallen leidt tot het daadwerkelijk vervangen van een woekerpolis. De aanpassing is vaak ook maar beperkt en het advies is niet onafhankelijk.
Stichting ODIN pleit voor een algehele ban van de woekerpolis. Gewoon simpelweg vervangen voor iets anders. En stoppen met ingewikkelde discussies over kosten en productdefecten waar een consument niets mee opschiet. Daarom heeft Stichting ODIN naast haar ontwoekerproducten ook het Actieplan Woekerpolis ontwikkeld, waarmee zij politiek en marktorganisaties wil aanzetten tot gezamenlijke actie op dit punt.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Woekerpolissen: geen zeven miljoen stuks verkocht maar tien miljoen
 Woekerpolis in hypotheek ruïneert pensioen
 70 procent woekerpolisadvies deugt niet meer
 Banken blokkeren afkoop woekerpolissen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10