zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Uitzendkrachten krijgen dezelfde beloning als vaste medewerkers

7 april 2015 - Uitzendkrachten die volgens de ABU-CAO werken, krijgen vanaf 30 maart hetzelfde loon als mensen in vaste dienst van het bedrijf waar zij aan het werk gaan.

Het is een afspraak uit de CAO voor Uitzendkrachten die de ABU en de vakbonden FNV, CNV Dienstenbond, De Unie en LBV vorig jaar hebben gemaakt. De ABU-CAO is algemeen verbindend verklaard, wat betekent dat gelijk loon breed in de branche als uitgangspunt voor de beloning van uitzendkrachten gaat gelden. 


 
Inlenersbeloning
De zogeheten ‘inlenersbeloning’ vanaf de eerste dag was een van de belangrijke afspraken bij de aanpassing van de CAO voor Uitzendkrachten die de ABU en de bonden overeenkwamen. Uitzendkrachten die onder de inlenersbeloning vallen, hebben vanaf de eerste dag (in plaats van na de 26e week) dezelfde arbeidsvoorwaarden als de werknemers die in vaste dienst zijn bij het inlenende bedrijf. De volgende aspecten vallen onder de inlenersbeloning: het brutoloon conform de schaal waarin de werknemer is ingedeeld, atv/adv, toeslagen voor overwerk en onregelmatige uren, initiële loonsverhogingen, zoals bij inlener bepaald, onkostenvergoedingen en periodieken.

Apart loongebouw
Voor groepen met een afstand tot de arbeidsmarkt blijft een apart loongebouw van toepassing. Dit loongebouw geldt onder andere voor diegenen die worden bemiddeld vanuit de Participatiewet en voor mensen die via de uitzendbranche van-werk-naar-werk worden begeleid. Daarmee worden de opstap- en transitiefunctie van de uitzendbranche voor de arbeidsmarkt optimaal ondersteund. Ook geldt een apart loongebouw voor uitzendkrachten met een contract voor onbepaalde tijd (fase C).
 
Flexibiliteit en zekerheid
ABU-directeur Jurriën Koops is blij met de invoering van de inlenersbeloning. "Hiermee maken sociale partners een nieuwe stap in het creëren van een goede balans tussen flexibiliteit en zekerheid. Uitzendwerk is een goed georganiseerde vorm van flexibiliteit en daarbij past de introductie van de inlenersbeloning."
 
Algemeen verbindend

De inlenersbeloning vanaf dag een geldt nu voor de gehele uitzendbranche als uitgangspunt voor de beloning van uitzendkrachten, doordat deze cao-wijziging algemeen verbindend is verklaard door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Aantal loonbeslagen flexkrachten fors gestegen
 NBBU: Overgangsregeling transitievergoeding biedt meer rechtszekerheid
 Flexibele inhuur van personeel blijft onverminderd populair in 2015
 Actieve uitzendkracht pakt eerder scholingskansen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10