Nederlanders kiezen nog niet massaal voor beleggingspensioen
7 april 2015 -
Onderzoek uitgevoerd in opdracht van FitVermogen.nl, het online beleggingsplatform van NN Investment Partners, laat zien dat er onder Nederlanders onzekerheid heerst over de eigen financiële toekomst.
Het aantal mensen dat het spreekwoordelijke ‘appeltje voor de dorst’ ziet als belangrijkste reden om geld weg te zetten, is het afgelopen jaar flink toegenomen, van 23 tot 28 procent van de ondervraagden. Pensioen lijkt daarentegen minder prioriteit te genieten.
Pensioen
Zo vindt slechts twaalf procent van de ondervraagden, met een salaris tot 50.000 euro, het pensioen het belangrijkste doel om geld voor opzij te zetten. Intussen is het door de veranderingen die de overheid vanaf begin dit jaar heeft doorgevoerd in het pensioenstelsel voor iedereen belangrijker geworden om zijn ouderdomspensioen aan te vullen.
Individuele keuze
Ivar Roeleven, Directeur Beleggingsfondsen Europa bij ING IM: "We zien dat door de recente aanpassingen in het pensioenstelsel financiële beslissingen en risico’s steeds meer neerkomen op de schouders van het individu. Het is belangrijk om uw financiële toekomst tegen het licht te houden. Om een eventueel pensioentekort te voorkomen, kan beleggen een goed alternatief zijn voor sparen, zeker in de huidige economische omgeving.’’
Hogere pensioenleeftijd
De pensioenleeftijd is voor bijna iedereen omhoog gegaan, waardoor eerder met pensioen gaan veel meer geld gaat kosten. Ook is het bedrag dat jaarlijks belastingvrij aan pensioen mag worden opgebouwd, in de meeste gevallen verlaagd. Dit betekent dat iedereen langer moet werken voor hetzelfde pensioen.
Hoge inkomens
Uit het onderzoek komt overigens ook naar voren dat de groep mensen met een salaris boven de 70.000 euro per jaar, het pensioen wel ziet als een primair doel om kapitaal voor op te bouwen. Daar geeft 25 procent van de ondervraagden aan dat het pensioen de belangrijkste reden is om te sparen of te beleggen. Dat is een stijging van twee procentpunten ten opzichte van het jaar daarvoor.