7 april 2015 -
Uit onderzoek van YSE onder bijna 300 HBO/WO studenten en werkzoekenden blijkt dat 75 procent voor een traineeship zou kiezen. Respondenten blijken duidelijk voor ogen te hebben waar het ideale traineeship voor hen aan moet voldoen; inhoud, flexibiliteit en verbeterd toekomstperspectief.
Simon Klop, talentmanager bij YSE: "Het huidige aanbod van traineeships is enorm divers. De inrichting loopt uiteen van het aanbieden van enkel variërende opdrachten tot een volledig
ontwikkelingsprogramma met persoonlijke coaching, intervisie en diverse trainingen. Daarnaast vermarkten sommige organisaties het aanbieden van een aantal trainingen als een 'traineeship'. Dit onderzoek bevat dan ook interessante informatie voor werkgevers; want hoe kan een organisatie haar traineeprogramma beter afstemmen op de wensen van de medewerker van de toekomst?"
Inhoud: Overwegingen om voor een traineeship te kiezen
Meer dan 90 procent van de respondenten geeft aan dat de inhoud van de opdrachten, training & opleiding en de positie op de arbeidsmarkt na het traineeship de belangrijkste overwegingen zijn bij de keuze voor een traineeship. Ook opdrachtbegeleiding en mate van verantwoordelijkheid scoren hoog bij de keuzecriteria. Daarnaast blijkt dat het ideale traineeship twee jaar duurt en dat bijna de helft van de respondenten het liefst met het openbaar vervoer reist.
Flexibiliteit: Geef gezamenlijk vorm aan het ontwikkelprogramma
Van de respondenten wil 85 procent zelf invloed hebben op het trainingsprogramma. Communiceren, presenteren en leidinggeven vormen de top drie meest gewilde trainingen. Verder kiest zes van de tien studenten voor een intercompany traineeship, waarbij opdrachten uitgevoerd worden bij verschillende organisaties. De overige 40 procent geeft de voorkeur aan een incompany traineeship, waarbij alle opdrachten binnen een en dezelfde organisatie plaatsvinden.
Toekomstperspectief: Studenten zien een traineeship als dé opmaat naar een topfunctie
De belangrijkste reden om voor een traineeship te kiezen blijkt een sterkere arbeidspositie na afloop van het traineeship te zijn. Daarbij ligt de lat hoog: meer dan tweederde heeft de ambitie om een topfunctie te bekleden. Ook zien we een verschil tussen respondenten met een voorkeur voor Inter- dan wel Incompany traineeships. De respondenten die voorkeur hebben voor een Incompany programma geven aan hun positie te willen versterken binnen de organisatie. Respondenten met voorkeur voor Intercompany willen hun traineeship gebruiken om een duidelijker beeld te krijgen van wat ze willen.
Vervolg
YSE heeft onderzocht hoe het ideale traineeship er voor studenten uit zou moeten zien. Op basis van deze informatie kunnen werkgevers traineeships aantrekkelijker inrichten en zo talent aan zich binden. Om talent te kunnen behouden zal ook de visie van huidige young professionals op traineeships meegenomen moeten worden. Dit gaat YSE onderzoeken middels een vervolgonderzoek.