Europese dividendaandelen bieden instapmogelijkheden in 2015
18 maart 2015 -
Kwantitatieve verruiming en de aantrekkende mondiale groei zullen naar verwachting gunstig zijn voor de bedrijfsmarges en dividenden. Europese dividendaandelen, vooral die in de cyclische sectoren, bieden beleggers in 2015 volgens ING IM een unieke instapmogelijkheid.
De kwantitatieve verruiming van de ECB is nog niet helemaal in de koersen van Europese aandelen verwerkt. Bovendien zouden de bedrijfsmarges dit jaar moeten verbeteren dankzij de versnellende groei van de mondiale economie, wat zou moeten leiden tot hogere dividenden. De Europese winsten liggen nog altijd 30 procent lager dan het vorige record van 2007, terwijl die in de VS juist twintig procent hoger zijn dan het meest recente Amerikaanse record. Dit verschil zal afnemen, omdat de ECB accommoderend blijft en omdat de dalende euro de export opstuwt en bijdraagt aan omzetgroei.
Verschil in rente
Ook het verschil tussen de reële rente op Europese aandelen (3,3 procent) en Duitse staatsleningen (0,39 procent), dat ongeveer 90 procent van het recordverschil van september 2008 bedraagt, zal gaan afnemen. ING IM verwacht dat er nog mogelijkheden zijn om van dit verschil te profiteren voordat het terugloopt. Bepaalde cyclische aandelen zijn vooral aantrekkelijk doordat hun zwakke performance in 2014 de verwachtingen van de markt drukte. Voor sommige van deze aandelen geldt zelfs dat een recessie in de koers is ingeprijsd.
Outperformance cyclische aandelen
Nicolas Simar, Hoofd van de Equity Value Boutique bij ING IM, legt uit: "De dividendrendementen in de cyclische sectoren zijn in vergelijking met die in de defensieve sectoren in tien jaar niet zo hoog geweest. Uit cijfers uit de VS, het VK en zelfs Japan blijkt dat kwantitatieve verruiming leidt tot een outperformance voor cyclische aandelen. De winsten laten al een verbetering zien – zij trokken het winstherstel in het derde kwartaal van 2014.
De waardestijl had het in de afgelopen zes maanden zwaar als gevolg van de zwakke wereldwijde economische groei, de dalende grondstoffenprijzen en geopolitieke spanningen. Daardoor ruilden beleggers meer risicovolle aandelen, zoals Energie en Basismaterialen, en smallcaps in voor hoogwaardige groeisectoren, zoals Dagelijkse Consumentengoederen en Gezondheidszorg. Het huidige marktklimaat biedt echter een uniek instapmoment. Het koersmomentum en de voortrekkersrol van defensieve aandelen hebben geleid tot extreme waarderingsniveaus waarbij bepaalde cyclische bedrijven in 2015 momentum kunnen krijgen en kunnen groeien, vooral in de bankensector en Basismaterialen."