Duizenden mensen liggen wakker van economische problemen
16 maart 2015 -
Wereldwijd zijn zorgen over werk, geld en de economie de voornaamste oorzaken van een slechte nachtrust. Daarnaast blijkt dat de meeste mensen daar niets tegen ondernemen, ondanks het feit dat een goede nachtrust wereldwijd wordt gezien als belangrijke factor voor gezondheid en welzijn.
Dat blijkt uit een rapport van Koninklijke Philips N.V. met de resultaten van een wereldwijde enquête over trends en gewoonten op het gebied van slaap onder 8.000 mensen in tien landen. De enquête laat tevens zien dat Nederlanders het meest relaxt zijn over hun werk. We hebben gemiddeld de minste stress ervaren in het leven de afgelopen drie maanden en samen met Japanners liggen we het minst wakker door de economie en financiële zorgen. We slapen gemiddeld net wat langer en ook onze eetgewoonten werken in ons voordeel.
Mobiele technologie
"De afgelopen jaren zijn tal van onderzoeken gewijd aan de negatieve gevolgen van technologie en mobiele apparatuur op de nachtrust, maar ons rapport bevestigt dat de factoren die mensen wereldwijd uit hun slaap houden veel gevarieerder en complexer zijn," aldus dr. Teofilo Lee-Chiong, Chief Medical Liaison bij Philips. "En hoewel het prettig is om te constateren dat mensen wereldwijd inzien dat een goede nachtrust essentieel is voor de gezondheid, is ook duidelijk dat mensen meer kunnen doen om daar verbetering in te brengen."
Mensen willen meer slapen, maar krijgen het niet voor elkaar
7.817 mensen in de Verenigde Staten, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk, Nederland (522 deelnemers), Duitsland, China, Japan, Zuid-Korea en Australië hebben deelgenomen aan het onderzoek. 96 procent heeft aangegeven dat ze slaap belangrijk vinden. Tegelijkertijd gaf 57 procent van de respondenten aan dat hun nachtrust wel voor verbetering vatbaar is, maar dat ze daar niet actief iets aan doen. En slechts zeventien procent slaapt de hele nacht door, waarvan 22 procent aangeeft vijf tot zeven keer per week vroeger wakker te worden dan gewenst.
Invloed van de economie op de nachtrust
Op een lijst met twaalf verschillende factoren die invloed hebben op gezondheid en welzijn - waaronder gezin, werk, school, sociaal leven, en intimiteit met een partner - eindigde slaap met 87 procent bovenaan, op de voet gevolgd door geld/financiële zekerheid met 84 procent. Daarnaast kozen respondenten uit een lijst met dertien factoren die de nachtrust verstoren werk (25 procent) en financiële/economische problemen (28 procent) als de meest verstorende.
Mobiele telefoon
Hoewel wereldwijd 67 procent van de mensen 's nachts een mobiele telefoon onder handbereik houdt, zegt slechts 21 procent dat technologie hun nachtrust verstoort. Ook hier scoren we lager dan gemiddeld. 51 procent van de Nederlandse ondervraagden gaf aan te slapen met zijn smartphone binnen handbereik. Nederlanders (tien procent) worden samen met Duitsers (negen procent) het minst uit hun slaap gehouden door TV of andere technologie in de slaapkamer.
Werk en financiële problemen
Gerangschikt naar zorgen over het werk eindigden Zuid-Korea (43 procent), Brazilië (33 procent) en China (32 procent) bovenaan. De Nederlander is het meest relaxt over het werk (vijftien procent). Zorgen over economische/financiële problemen spelen het sterkst in Brazilië (39 procent), Duitsland (31 procent) en de VS (31 procent). Het minst in Japan (zestien procent) en Nederland (21 procent).
Culinaire gewoonten
Dat ook culinaire gewoonten van invloed zijn op de nachtrust wordt eens te meer aangetoond met het Philips-onderzoek. Nederlanders eten relatief vroeg en hebben daardoor de meeste tijd tussen het avondeten en slapengaan, namelijk drie uur of meer. Dit werkt in ons voordeel. We scoren het laagst van alle landen waar het gaat om het wakker liggen door het gevoel van een volle maag (drie procent) of door de effecten van cafeïnehoudende dranken (negen procent).
Uren nachtrust
Nederlanders slapen doordeweek gemiddeld net wat langer dan de mensen in de andere landen die meededen aan het onderzoek. 39 procent slaapt dan tussen de zeven en acht uur. In andere landen pakt men gemiddeld tussen de zes en zeven uur nachtrust. In de weekenden zijn die verschillen overigens nagenoeg weer verdwenen.
Naar de dokter
Nederlanders gaan het minst van allen naar de huisarts of een medisch specialist met hun slaapproblemen. Maar vijf procent gaf aan wel eens het advies van een dokter te hebben gevraagd om beter te kunnen slapen.
Zes procent van de respondenten geeft aan last te hebben van slaapapneu. Dat komt overeen met andere rapporten waaruit blijkt dat wereldwijd meer dan 100 miljoen mensen aan deze stoornis lijden. Omdat naar schatting bij 80 procent van alle mensen met slaapapneu geen diagnose wordt gesteld, zou een aanzienlijk aantal mensen baat kunnen hebben bij gericht onderzoek en een juiste diagnose en behandeling van slaapapneu.
"Ons rapport laat zien hoe psychologische factoren de nachtrust beïnvloeden en hoe die factoren kunnen veranderen afhankelijk van de tijd waarin we leven," aldus dr. Mark Aloia, Senior Director van Philips-onderdeel Global Clinical Research. "Het tegengaan van stress is essentieel voor een goede nachtrust, maar jezelf motiveren om je leven te veranderen is het lastigste voor mensen. Deze gegevens laten ook zien dat een integrale benadering en behandeling van slaapproblemen geboden is om gezondheidswinst te realiseren, met zowel technologie als aanpassingen van de levensstijl."
Slaaptips
Een aantal eenvoudige maar werkzame slaaptips van Philips-slaaponderzoekers Tim Weysen en Tim Leufkens.
- Vermijd cafeïne, alcohol, nicotine en andere middelen die je slaap verstoren (koffie, thee, chocola, cola, maar ook cafeïnehoudende pijnstillers) in de laatste vier tot zes uur voor het slapen gaan. Toch graag iets drinken? Neem dan bijvoorbeeld een kamillethee.
- Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat de slaapkamer stil, donker en koel is (rond de achttien graden). Zorg ervoor dat er geen computers of werk gerelateerde zaken in de slaapkamer te vinden zijn. Het is belangrijk dat we de slaapkamer associëren met slapen en niet met allerlei andere zaken.
- Probeer minimaal een uur voor het slapen alle elektronische media uit te schakelen. Het is bekend dat deze slaap negatief beïnvloeden. Het liefst dus ook geen TV op de slaapkamer. De verleiding is lastig te weerstaan anders. Gebruik dit uur om ontspannende activiteiten uit te voeren. Neem bijvoorbeeld een warme douche, lees een boek, of verdiep u in oefeningen die kunnen helpen ontspannen.
- Houd u van badderen? Douchen is beter, maar neemt u graag een bad dan doet u dat het best minimaal 90 minuten voor bedtijd. Uw lichaam zal namelijk snel opwarmen en moet de tijd krijgen af te koelen. In het uur voor het slapengaan daarom geen bad.
- Probeer een regelmatig eet en slaap-waak ritme aan te houden. Probeer daarbij bijvoorbeeld eens wat vaker fysiek actief te zijn in de buitenlucht. Naast de gunstige effecten van fysieke activiteit op slaap, draagt natuurlijk licht bij aan een gezonde slaap-waak cyclus.
- Vermijd grote gekruide maaltijden in de laatste uren voordat u naar bed gaat. Wanneer u honger hebt in de avond uren, beperk u dan tot een lichte snack, zoals bijvoorbeeld een cracker, beschuit of een rijstwafel.