zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Dure woningen stijgen harder in waarde

4 maart 2015 - Woningen van meer dan 500.000 euro stijgen harder in waarde dan gemiddelde woningen in Nederland. Steeg de prijs van een gemiddelde woning het afgelopen jaar met 3,9 procent, woningen van meer dan 500.000 euro werden in dezelfde periode maar liefst 5,9 procent meer waard.

Deze forse waardestijging valt grotendeels te verklaren door de waardevermeerdering van dure woningen in de provincie Noord- en Zuid-Holland. Het herstel van de woningmarkt vindt voornamelijk plaats in de Randstad. Calcasa onderzocht de markt voor duurdere koopwoningen en constateert dat in de provincies buiten de Randstad de prijsontwikkeling van dure woningen achterblijft



Woningen van meer dan 500.000 euro stijgen 5,9 procent in waarde
De woningmarkt herstelt, het aantal transacties nemen toe en prijzen stijgen in de meeste segmenten. Gemiddeld is de waarde van een Nederlandse woning het afgelopen jaar met 3,9 procent gestegen. Het totaal aantal transacties nam het afgelopen jaar met 37,6 procent toe, en voor de twintig procent duurste woningen bedraagt de toename zelfs 53,1 procent.
Calcasa onderzocht de markt voor duurdere koopwoningen en constateert dat in het dure segment het afgelopen jaar zowel de waarde als het aantal transacties sterk toenam. Woningen in de prijsklasse 350.000 tot 500.000 euro stegen 4,1 procent in waarde, en woningen van meer dan 500.000 euro namen zelfs met 5,9 procent in waarde toe.

De twintig procent duurste woningen stijgen 7,2 procent in waarde in Noord-Holland
Alle koopwoningen in Nederland zijn voor deze analyse door Calcasa ingedeeld in vijfcategorieën van twintig procent. In onderstaande tabel is per provincie weergegeven wat de grenswaarden zijn van de twintig procent duurste woningen. In Noord-Holland zijn de twintig procent duurste woningen 373.000 euro of meer waard, terwijl in Flevoland de twintig procent duurste woningen 272.000 euro of meer waard zijn.

Verdeling per provincie
De grootste waardestijging bij de twintig procent duurste woningen zien we terug in de provincie Noord-Holland. Daar zijn dure woningen met 7,2 procent in waarde toegenomen het afgelopen jaar. Op de tweede plaats staat de provincie Zuid-Holland met een toename van 5,0 procent. In de provincies Drenthe, Gelderland, Zeeland stegen de prijzen van dure woningen het afgelopen jaar nauwelijks, en in Friesland is de waarde van de twintig procent duurste woningen zelfs gedaald met 1,3 procent.
Slechts in vier van de twaalf provincies is de prijsontwikkeling van de duurste woningen hoger dan gemiddeld: Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en in Groningen. Opvallend is de sterkte stijging van dure woningen in de provincie Flevoland. Daar werden de twintig procent duurste woningen het afgelopen jaar 6,0 procent meer waard tegenover 3,8 procent voor alle koopwoningen. De meerderheid van de koopwoningvoorraad in Flevoland omvat woningen in de prijsklasse 150.000 tot 250.000 euro.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Wassenaar verslaat Blaricum met hoogst gemiddelde koopsom
  Woningprijzen stijgen verder door in 2015
  Woningverkopen stijgen, en niet alleen in Amsterdam
 Huizenprijzen stijgen opnieuw
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10