zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Verbod op inhoudingen minimumloon belemmert transparantie loonstrook

27 februari 2015 - De minister van Sociale Zaken wil inhoudingen op het minimumloon voor huisvesting en de zorgverzekering verbieden.

Dat zal voor werknemers, vooral arbeidsmigranten, grote negatieve gevolgen hebben, waarschuwt de NBBU.


 
Zorplicht
Nu is het zo dat werkgevers die werken met arbeidsmigranten, de zorg op zich nemen voor het regelen van huisvesting en de betaling van de zorgverzekering. Deze zorgplicht is verankerd in de NBBU-cao voor Uitzendkrachten. Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat werkgevers deze belangrijke kosten voortaan buiten de loonstrook om moeten regelen. Dit leidt tot aanzienlijk hogere kosten en meer administratieve lasten voor de werkgever. En belangrijker: Als de inhoudingen niet meer zichtbaar zijn op de loonstrook, is er geen zicht meer op de kosten die werkgevers bij werknemers in rekening brengen. 
De NBBU waarschuwt dat nieuwe schijnconstructies zullen ontstaan. Te denken valt aan situaties waarbij werknemers hun huur contant of via een mobiele pin moeten afrekenen; bijvoorbeeld bij een huisbezoek. Werknemers worden makkelijker het slachtoffer van moeilijk controleerbare misstanden.
 
De NBBU voorziet twee belangrijke negatieve gevolgen:

1. Werknemers zijn niet meer verzekerd omdat de werkgever een beperktere of geen rol meer speelt bij de premiebetaling aan verzekeraars.
Werkgevers verzorgen nu de premiebetaling. Zij houden de premie in op het loon en storten die bij de verzekeraar. Als een werkgever de premie straks niet meer kan inhouden op het wettelijk minimumloon, dan zal hij de inning van de premie aan de verzekeraar overlaten. Met als risico dat de werknemer niet verzekerd is omdat hij (door onwetendheid) de premie niet betaalt.
 
2. Keurmerk goede huisvesting (SNF) loopt gevaar.
Als de werkgever bijvoorbeeld huisvestingskosten niet meer mag inhouden op het wettelijk minimumloon, komt hij in een afhankelijke positie terecht. Hij loopt het risico dat de werknemer de huur niet aan hem overmaakt. Als een werkgever geen instrumenten meer heeft om het betalen van de huur door de werknemer te borgen, zal er voor hem ook geen aanleiding meer zijn nog langer gebruik te maken van het huisvestingskeurmerk SNF. Dit drijft arbeidsmigranten in de handen van huisjesmelkers.
 
Oproep aan Tweede Kamer
Deze week praat de Tweede Kamer over de Wet aanpak schijnconstructies, waarvan deze maatregel onderdeel is. De NBBU onderschrijft het doel van de WAS om eerlijke concurrentie en een correcte loonbetaling te bevorderen. Maar de werkgeversorganisatie roept Kamerleden op het wetsvoorstel te herzien en verrekeningen en inhoudingen op het loon voor huisvesting en de zorgverzekering te handhaven.
 De NBBU stelt: Kom tegemoet aan het doel van het wetsvoorstel en houdt de uitbetaling van het wettelijk minimumloon transparant. Laat de verrekeningen en inhoudingen transparant via de loonstrook verlopen en voorkom nieuwe schijnconstructies. 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Minder nettoloon door onwetendheid over loonstrook
 ADP geeft inzicht in inkomen 2014
 Vernieuwde loonstrook overzichtelijker, maar nog niet begrijpelijk
 Loonstrookje is abacadabra voor Nederlanders
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10