17 februari 2015 -
Onderzoek van promovendus Sergejs Gubins zien dat 's morgens eerst even thuis werken de files mogelijk vooral opschuift en dus zeker niet volledig oplost. Gubins promoveerde op 9 februari op zijn onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Sergejs Gubins onderzocht vanuit een economische invalshoek het effect van beleidsmaatregelen rond telewerken, verkeersinformatie aan automobilisten en vormen van tolheffing. Gubins: 'Beleidsmakers denken vaak dat als werknemers meer thuis gaan werken – al is het slechts een deel van de dag – dit kan bijdragen aan het bestrijden van congestie, voornamelijk omdat deze werknemers buiten de spits zullen gaan reizen. Mijn onderzoek toont aan dat dit niet altijd het geval is. Werknemers die thuis werken, hebben meestal dezelfde voorkeuren. Ze willen allemaal vooral in de ochtend thuis werken en pas later naar de werkplek reizen. Hierdoor verminderen files weliswaar in zekere mate, maar is er ook een verschuiving in de tijd en vinden ze later plaats.'
Geen bewijs voor grotere woon-werkafstand
Een andere verrassende uitkomst van Gubins' onderzoek is dat de gemiddelde woon-werkafstand per werknemer niet wordt beïnvloed door de mogelijkheid om thuis te gaan werken. Eerder onderzoek toonde juist aan dat als er meer telewerktechnologie beschikbaar komt, mensen ook verder van hun werk zullen gaan wonen. Gubins vond daarvoor echter geen bewijs.